≫ 

Brnabić iz Berlina uoči susreta sa Merkel: "Ne slažemo se oko svega, ali je važno da razgovaramo"

Kakva su očekivanja od sastanka, koje teme će biti na stolu, s kim će sve razgovarati - odgovorila je premijerka na pitanja našeg portala

  • 26
Ana Brnabić intervju Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Predsednica Vlade Ana Brnabić stigla je u zvaničnu posetu Berlinu, tokom koje će se sastati s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, s kojom će razgovarati o unapređenju sveukupnih odnosa dve zemlje. Uoči susreta sa najmoćnijom političarkom Evrope, premijerka Brnabić za Telegraf.rs govorila je o očekivanjima od sastanka sa Merkel.

  • Kakva očekivanja imate od sastanka sa kancelarkom Merkel?

- U Berlin sam došla u zvaničnu posetu, na poziv kancelarke Merkel. To je samo po sebi velika čast, ukazana našoj zemlji i našim građanima. Savezna Republika Nemačka je naš najvažniji trgovinski partner, a nemačke kompanije su konstantno u vrhu kada su u pitanju investicije u Srbiju i zato je susret sa kancelarkom Merkel od izuzetne važnosti za našu zemlju i naše građane.

Za mene, kao predsednicu Vlade, podatak da nemačke kompanije zapošljavaju 60.000 građana u Srbiji, jasan je signal da se moramo potruditi da dobru saradnju i dobre odnose dodatno unapredimo.

Ne bežim od realnosti da se Nemačka i Srbija ne slažu oko nekih pitanja, ali je veoma važno što redovno vodimo razgovore na najvišem nivou.

Posebno je važna i kontinuirana posvećenost kancelarke Merkel Zapadnom Balkanu i integraciji celog našeg regiona u Evropsku uniju.

Na kraju, želim da istaknem da najveće zasluge za ovako dobre odnose Savezne Republike Nemačke i Srbije kakvi su danas idu upravo kancelarki Merkel i predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću.

Ana Brnabić, Angela Merkel, Poznanj, Samit EU - Zapadni Balkan Brnabić i Merkel tokom susreta u Poznanju - Foto: Vlada Srbije
  • Da li će biti reči o specijalnom izaslaniku za dijalog Beograda i Prištine?

- Dobro je poznato da se dijalog između Beograda i Prištine vodi uz posredstvo EU. Aktuelna situacija na teritoriji Kosova i Metohije uvek je predmet razgovora koje imam sa visokim stranim zvaničnicima, pa će tako sigurno biti i ovoga puta.

  • S kim ćete sve razgovarati tokom dvodnevne posete?

- Pored kancelarke Merkel, u toku svoje posete Nemačkoj sastaću se i sa predsednikom Saveznog udruženja nemačkih preduzeća srednje veličine sa kojim ću razgovarati o unapređenju naše privredne saradnje.

U planu je i sastanak sa generalnim direktorom udruženja BITKOM koje okuplja veliki broj kompanija fokusiranih na nove tehnologije. To je još jedna prilika za prezentaciju Srbije i njenih potencijala relevantnim sagovornicima u Nemačkoj.

Uvek kada sam u zvaničnim i radnim posetama u inostranstvu trudim se da iskoristim svaku priliku da predstavim šta smo sve uradili na poboljšanju poslovne klime u Srbiji, koje smo sve olakšice uveli privrednicima i potencijalnim investitorima... Poseta Nemačkoj svakako neće biti izuzetak.

M.Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rastko

    17. septembar 2019 | 14:53

    Ja još nisam procitao niti vidio ni jedan intervju ili izjavu za tv ,Brnabicke, Vulina , Stefanovića , Lončara i Gašića a da u njoj ne pomenu SVEVIŠNJEG A.V !!!! Pih

  • Aleksandar

    17. septembar 2019 | 17:14

    I neka pita kad ce da plate ratnu odstetu za 2 svetski rat. Sad kad vose nismo Jugoslavija imamo pravo da trazimo. Takodje traziti odstetu za bombardovanje i za svu stetu od nametnutih vlada koje nam oni namestaju

  • ГС

    17. septembar 2019 | 15:51

    Не, важна је геј парада.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA