≫ 

Nemačka nije imala konkretne predloge u vezi rešavanja pitanja KiM: Brnabić posle sastanka sa Merkel

Normalizacija odnosa je važna jer, kako kaže, zamrznuti konflikt znači nestabilnost

  • 5

Nemačka nije imala konkretne predloge u vezi sa rešavanjem pitanja Kosova i Metohije, a nije bilo ni "crvenih linija", rekla je odgovarajući, na pitanja srpskih novinara, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, posle razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Ona je istakla da je sa Merkelovom razgovarala o tome koliko je važna dugoročna normalizacija odnosa Beograda i Prištine i koliko smo daleko zakoračili u tom smislu, zahvaljujući hrabrosti predsednika Aleksandra Vučića koji je otvorio tu temu.

Normalizacija odnosa je važna jer, kako kaže, zamrznuti konflikt znači nestabilnost.

Ana Brnabic, Angela Merkel

Angela Merkel i Ana Brnabić - Foto: Slobodan Miljević

Upitana da li i danas, posle razgovora sa Merkelovom, stoji pri tvrdnji da "nema nade" da Nemačka "smekša" svoj stav kada je reč o kompromisnom rešenju koje bi moglo da ide u pravcu promena granica, Brnabić je kazala da nije rekla da nema nade i da je po prirodi optimista, te da veruje da nade uvek ima.

Objasnila je da je sa nemačkom kancelarkom imala veoma otvoren sastanak i da je važno da se govori argumentovano, te da se razume odakle neslaganja potiču i da li su zasnovana na stvarnoj opasnosti.

- Dok god imamo dobre razgovore, uvek ima nade da nađemo zajedničko stanovište i da se složimo oko toga kako bi moglo da izgleda to kompromisno rešenje - rekla je premijerka.

Ana Brnabic, Angela Merkel

Ana Brnabić i Angela Merkel - Foto: Slobodan Miljević

Na pitanje da li je bilo konkretnih predloga sa nemačke strane, Brnabić je kazala da nije bilo nikakvih konkretnih predloga, te da je sa Merkelovom razgovarala o trenutnoj situaciji kako bi mogli da se nastave pregovori sa Prištinom i koliko je važna normalizacija odnosa.

Brnabić je, povodom spekulacija koje su se pojavile u srpskim medijima da postoji određena "ponuda" Nemačke da Srbija prizna Kosovo, a da zauzvrat dobije veliku investiciju, kazala da one nisu tačne.

- Apsolutno nema nikakve istine u tome. Nemačke kompanije ne zavise od nemačke države. Čak ni neko ko je toliko uticajan i kredibilan kao što je Angela Merkel ne može da utiče na to gde nemačke kompanije investiraju - rekla je Brnabić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Душан Краишник

    18. septembar 2019 | 17:44

    Та нација нас мрзи Сватите једним!!!!

  • Milorad Vujicic

    19. septembar 2019 | 04:37

    Sa njemackom kao i sa EU samo ekonomski.Politicki bicemo gubitnici veci nego sto je kosovo problem, proizveden istom grupom zapada.Ruske vojne baze i najsavremenije oruzje S500 i nuklearne rakete pod hitno.

  • Prime

    18. septembar 2019 | 19:52

    Anči bre pravi frajer. Zna Comi šta je izabrala.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA