Burno u Skupštini Srbije: Poslanici u klinču zbog izbora na KiM, evrointegracija i medija

Poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj kazao je da je krajnje vreme da se Skupština Srbije i vlast izjasne da li su opredeljeni za učlanjenje u EU ili da urade sve što može da zadrže Kosovo i Metohiju u sastavu Republike Srbije

  • 4

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas sednicu poslaničkim pitanjima Vladi Srbije, gde su govorili o izborima na Kosovu i Metohiji, evrointegracijama, omladinskim radnim akcijama, televizijama N1, Nova S i Sportklub.

Poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj kazao je da je krajnje vreme da se Skupština Srbije i vlast izjasne da li su opredeljeni za učlanjenje u EU ili da urade sve što može da zadrže Kosovo i Metohiju u sastavu Republike Srbije.

Kako je naveo, pogodba koju nam nudi EU je da priznamo nezavisnost Kosova, a za uzvrat će Kosovo priznati Srbiju.

- Imajući u vidu da je nastavak naših evrointegraciji u velikoj koliziji sa aktivnostima srpske diplomatije, pre svega govorimo o ovih 15 zemalja koje su povukle priznanje Kosova, ja mislim da je krajnje vreme da se i Narodna skupština i vlast u Srbiji opredeli da li je opredeljena učlanjenju u EU kojoj priznavanje Kosova ne smeta ili mi želimo da uradimo sve što možemo da sačuvamo Kosovo u Srbiji tako da nema šta više da tražimo u EU - kazao je Šešelj.

SRBIJA SKUPSTINA BUDZET Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Milorad Mijatović uputio je pitanje predsednici Vlade Ani Brnabić, koje se tiče omladinskih radnih akcija, specifičnog vida dobrovoljnog rada koji ima tradiciju i rezultate.

- Da li je Vlada Srbije pripremila nacrt zakona o dobrovoljnim radnim akcijama? - upitao je Mijatović podsećajući da je i Novi Beograd sagrađen radnim akcijama, kao i autoput "Bratstva i jedinstva", te da potrebe za dobrovoljnim radom i dalje postoje, a to je postalo vidljivo pogotovu za vreme katastrofalnih poplava 2014. godine.

Poslanik Pokreta socijalista Ðorđe Komlenski postavio je pitanje Vladi, Ministarstvu finansija i REM-u, da li je program N1 televizije koji se emituje u Srbiji reemitovani program, kao i da li se istovremeno takav emituje na području Slovenije ili Luksemburga. Komlenski je kazao da je utvrđeno da televizije N1, Sport klub i Nova S nisu registrovane u Srbiji, da im nisu izdate dozvole za pružanje medijskih usluga od strane REM, te da im je dozvola izdata na teritoriji EU u Luksemburgu.

- Iskreno se nadam kao i Tužilaštvo da Ministarstvo finansija radi na ovim predmetima i vrši proveru da li su poreski obveznici u Srbiji ili nisu i imaju li način i metodologiju da utvrde da li se radi o reemitovanju. Ukoliko se ne radi o tome, onda poreska policija i drugi nadležni organi imaju obavezu da reaguju - kazao je Komlenski.

Predsednik Lovačkog saveza Srbije i narodni poslanik Dragan Šormaz Foto: Marko Todorović

Poslanik Dragan Šormaz je podsetio da je u nedelju obeleženo 75 godina od operacije Halijard u kojoj je spašeno 512 američkih avijatičara navodeći da je ta akcija od građana Srbije decenijama bila sakrivana.

Postavio je pitanje kada će se zvanično priznati da smo imali dva antifašistička pokreta za vreme Drugog svetskog rata i izjednačiti ta dva pokreta, kao i kada će to ući u istorijske udžbenike.

Poslanik Ðorđe Vukadinović uputio je pitanja predsedniku Vlade i Kancelariji za Kosovo i Metohiju, napominjući da vladina kancelarija ne odgovara na pitanja poslanika Skupštine, kao što nije ni na prethodno, koje se odnosilo na izlazak Srba na izbore na Kosovu.

2 dan Rasprava o izboru nove vlade, Đorđe Vukadinović Foto: Marko Todorović

"U vezi sa tim sam imao konkretan predlog da ih Vlada pozove da bojkotuju te izbore, iz bezbroj razloga, a ključni je što ne može da se glasa sa srpskim dokumentima, što je prvi put da se na kosovskim izborima ne može glasati sa srpskim dokumentima", kazao je Vukadinović.

Istakao je da to nije dovoljno samo osuditi i reći da je to za žaljenje.

"Ovim činom, zabranom građanima Srbije na delu teritorije naše države da izađu na izbore, pozivanjem na glasanje - institucije ove zemlje indirektno priznaju da je Kosovo i Metohija jedna eksteritorijalna teritorija, da je izuzeta iz ustavnog sistema Srbije", ocenjuje Vukadinović

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lola

    19. septembar 2019 | 13:45

    Vukadinovic jedini pametan čovek u skupštini. Sve ostalo ...Bože me sačuvaj gde su ih pokupili...ali to me ne iznenadjuje.

  • Boža zemunac

    19. septembar 2019 | 13:42

    Rešenje je referendum.

  • Milorad Vujicic

    19. septembar 2019 | 17:19

    Ako hocemo mir i uspeh Ruske vojne baze pod hitno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA