• 25

Prve reakcije iz BiH na sastanak u Beogradu: Ko je dobio pohvale, a ko kritike zbog Deklaracije SDA

Dužnost Srbije je da poštuje Dejtonski sporazum, kao jedna od njegovih potpisnica - rekao je bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović

  • 25

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas da je dobrodošao stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića o potrebi da se u potpunosti poštuje Dejtonski mirovni sporazum, ali smatra indikativnim izostanak njegove reakcije na najave srpskog člana Predsedništva Milorada Dodika o otcepljenju RS.

Kako prenosi Fena, Džaferović je povodom današnjeg sastanka predstavnika parlamentarnih srpskih stranaka u BiH s Vučićem u Beogradu, rekao da je dužnost Srbije da poštuje Dejtonski sporazum, kao jedna od njegovih potpisnica.

Dobrodošo je, kazao je Džaferović, i stav predsednika Vučića da se sva pitanja rešavaju dijalogom.

- Indikativan je, međutim, izostanak Vučićeve reakcije na Dodikove najave o otcepljenju entiteta RS, kao i na deklaraciju SNSD-a iz 2015. godine u kojoj se najavljuje to otcepljenje, jer je upravo to istinska i jedina prenja Dejtonskom mirovnom sporazumu - smatra Džaferović.

Šefik Džaferović

Printskrin: Youtube/TV1 HD

Prema njegovim rečima, bilo bi neophodno da se Vučić, kao predsednik države potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako je kazao, “jasno i nedvosmisleno odredi i po tom pitanju".

Predstavnici srpskih partija u Republici Srpskoj I BiH upoznali su danas predsednika Vučića sa aktuelno situacijom nakon usvajanja Programske deklaracije SDA, najuticajnije bošnjačke stranke u BiH.

Dodik, srpski član Predsedništva BiH i predsednik SNSD, na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao je da su sve stranke jedinstvene u stavu da je taj dokument neprihvatljiv i da bi SDA trebalo da ga povuče.

Rekao je i da je cilj deklaracije SDA da ukine Republiku Srpsku, srpski jezik i sve što je srpsko u BiH, te da su Srbi zbog toga veoma zabrinuti.

Kazao je da će razilike u stavovima stranaka o tome šta treba činiti tim povodom biti usaglašene u Narodnoj skupšti RS.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

Foto: Predsedništvo Srbije

Džaferović, međutim, smatra da su, kako kaže, Dodikove reakcije histerične I da nisu ništa drugo nego pokušaj da u deklaraciji SDA “traži alibi za vlastitu najavu kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

- Dodik to radi plasirajući teze o ''ugroženosti srpskog naroda'' i ''pravu na samoopredeljenje'', što su teza koje je Miloševićev režim plasirao 90-ih godina prošlog veka kao uvod u agresiju - rekao je Džaferović.

On je potvrdio da je deklaracja SDA višedecenijski politički stav i viđenje uređenja BiH koje, prema njegovim rečima, podrazumeva ravnopravnost svih ljudi u svakom delu zemlje.

- SDA svoju deklaraciju nikome ne nameće silom ili pretnjama, nego, naprotiv, stalno poziva na dijalog. Potpuno je jasno da se do promene Ustava može doći isključivo dijalogom i dvotrećinskom i entitetskom većinom u Parlamentarnoj skupštini BiH. I nikako drugačije. Deklaracija, dakle, nije pretnja nikome, ni srpskom narodu, ni entitetu RS - uverava Džaferović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gole

    Pristup je evropski, a da li je realan zbog sovinizma koji vlada to je drugo pitanje. Republike posyoje svugde u svetu. Pa I Srbija je republika. Zasto negirati drugima. Maricu dovedi nekog u rmisiju, ne samo Dodika. Da cujemo razna misljenja.

  • Wien

    Koga briga sta poturica misli i govori....

  • janko

    Dobro doklen ćemo da kažemo bosnjaci dali oni znaju stasu oni bili posle drugog svetskog rata koji su jezik govorili a danas kažu bosanski jezik to ne postoji treba da stave prst na ćelo i kaži stasu naši preci ucili i kojim jezikom pričali kojo je njihovo pismo i kultura zivila Srpska i Srbija 🇷🇸🇷🇸🇷🇸

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima