• 27

Predsednik Srbije pokrenuo incijativu: Vudro Vilson dobija spomenik u Beogradu

Predsednik je inicijativu uputio Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica Skupstine grada Beograda, ističući da bi njeno usvajanje bilo i simbol želje očuvanja i unapređenja odnosa između Republike Srbije i Sjedinjenih Država.

  • 27

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo je inicijativu kako bi 28. predsednik SAD Tomas Vudro Vilson dobio spomenik u istoimenom beogradskom bulevaru, u znak zahvalnosti za sve što je učinio za srpski narod.

Predsednik je inicijativu, u koju je Tanjug imao uvid, uputio Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica Skupstine grada Beograda, ističući da bi njeno usvajanje bilo i simbol želje očuvanja i unapređenja odnosa između Republike Srbije i Sjedinjenih Država.

Vučić smatra da bi podizanje spomenika Vilsonu predstavljalo znak zahvalnosti i poštovanja života i dela ličnosti, koja je vrednovala i pomagala naš narod tokom i nakon Prvog svetskog rata.

- Na četvrtu godisnjicu objave rata Kraljevini Srbiji od strane Austrougarskog carstva, 28. jula 1918. godine, predsednik Vilson je doneo proglas obeležavanja ovog dana kao ''Srpskog dana'', u znak podrške tada tesko stradaloj srpskoj naciji, koja se još uvek borila za pravo života u sopstvenoj otadžbini - podseća Vučić.

VUCIC KOSOVO POSETA

Foto: Tanjug/Rade Prelić

On navodi i da je proslo vise od 100 godina od kada se srpska zastava zavijorila u Beloj kući, a u svim crkvama pročitan Vilsonov Proglas o srpskom narodu u kojem su izrecene najlepse reci o nasem narodu, o vrednosti slobode i jednakih prava svih naroda.

- Tomas Vudro Vilson, dobitnik Nobelove nagrade za mir je tokom dva mandata na funkciji predsednika SAD, u periodu obelezenom ratom do tada neviđenih razmera i stradanja, dao neizmeran doprinos ustanovljavanju vrednosti mira i međunarodnog prava i saradnje - naglasio je predsednik Srbije i podsetio da je saopštenjem izdatim 8. januara 1918. godine, poznatim pod imenom "14 tačaka", Vudro Vilson kao postulat mira postavio nesmetani globalni protok robe, transparentnost međudržavnih sporazuma, demokratiju, i založio se za pravo naroda na samoopredljenje.

- Posebno bih izdvojio jedanaestu tačku saopštenja, koja je govorila o potrebi osiguranja suvereniteta država na Balkanu, kao i o davanju slobodnog i bezbednog pristupa moru, tada još uvek Kraljevini Srbiji - kaže Vučić.

Prema njegovim rečima, Vilsonova vanredna erudicija i poznavanje srpske istorije i borbe za slobodu i ujedinjenje našeg naroda kao i veliko prijateljstvo sa srpskim naučnikom Mihajlom Pupinom bili su ključna podrška pregovaračkoj poziciji Kraljevine Srbije na Pariskoj mirovnoj konferenciji.

VUCIC KOSOVO POSETA

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Zahvaljujći podršci predsednika Vudra Vilsona, Srbija je vise teritorijalnih sporova rešila u svoju korist i utvrdila granice sa susedima - istakao je Vučić u inicijativi.

On navodi i da po zavrsetku Pariske mirovne konferencije predsenik Vilson sa ciljem demilitarizacije sveta i sprecavanja oruzanih konflikata ulaže veliki trud u osnivanje Llige naroda, bez koje Ujedinjene nacije ne bi postojale u danasnjem obliku.

- S obzirom na zajedničke demokratske i humanističke vrednosti, vrednosti kojima Republika Srbija i vek kasnije zarad mira i napretka stremi i iza kojih stoji, nadam se da ćete razmotriti ovu inicijativu i smatram da bi njeno usvajanje bilo simbol želje očuvanja i unarpeđenja odnosa između Republike Srbije i SAD, kao i da bi podizanje spomenika Vudru Vilsonu bio pravi način da mu se prikladno zahvalimo za sve sto je uradio za srpski narod - naveo je predsednik u obrazloženju inicijative uz koju je priložio i prikaz predlozene lokacije.

Bulevar Vudro Vilsona po svom otvaranju će spajati, podseća on u dopisu, Karađorđevu ulicu, čiji nastanak je započet još tokom 19. veka i Bulevar Vojvode Mišića, kojim dominira kompleks Beogradskog sajma, simbol naše prestonice u drugoj polovini 20. veka.

- Bulevar koji već nosi ime predsednika Vudra Vilsona i koji simbolizuje kontinuirani progres nase prestonice vezujući Kalemegdan, Savamalu, Savski amfiteatar, i Beogradski sajam je, smatram, prikladna i primerena lokacija za podizanje spomenika predsedniku Vilsonu, čiji život i delo su ostali upamćeni po posvećenosti miru i prosperitetu - istakao je Vučić u predlogu inicijative upućene članovima i predsednici Komisije Andrei Radulović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PEDJA

    To je lepo jedini je od te izopacene sovinisticke bagre pomogao Srbima, ali zasto ne podignete spomenik i grckom generalu koji je odbio da bombarduje Srbiju, covek je rizikovao svoju karijeru...????

  • BOGDAN VELJKOVIC

    Slazem se,ali treba napraviti i cuvati spisak svih ljudi koji su podrzavali i postovali Srbiju-saciniti pravu TABELU i po redosledu im se zahvaliti na pravi nacin...mnogo je takvih ljudi,a prvi mi je na pameti amerikanac REMZI KLAK,pa grk JORGOS DOLARAS...a kada se vrate secanja dobio bi se spisak koji bi zahtevao posteno rangiranje...!!!Trenutno mislim da na TABELI moraju biti PUTIN,SI DZI PING,ORBAN...to je ozbiljan posao ,a treba da se radi i pravi TABELA,pa neka se potomci oduze tim ljudima ,ako mi ne stignemo...!!!

  • Miroslav

    Neka mu podigne nema veze sto je bio amerikanac ako je bio covek, ne volim amere ali nisu ni svi ameri g***a, ja kad kazem ne volim amere mislim na one njihove glupe politicare koji su odgovorni za bombardovanje i svi koji su ucestvovali protiv nas radili od 1990 pa na dalje!.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima