• 79

SNS završio dokument o izmenama izbornog procesa: Ovo su predložene mere

Ceo dokument biće usvojen na sednici radne grupe Vlade, koju vodi ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović

  • 79

Srpska napredna stranka sastavila je, u cilju poboljšanja izbornih uslova, dokument o izmenama izbornog procesa, piše "Blic".

Dijalog sa RTS, sankcije za zloupotrebu javnih preduzeća, zabrana korišćenja skupova koje prave institucije za promociju stranaka, funkcioneri u kampanji samo posle radnog vremena, dupliranje kazni za zloupotrebu funkcije - deo su predloženih mera.

Ceo dokument biće usvojen na sednici radne grupe Vlade, koju vodi ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, a koji će kroz zaključke Vlade biti operacionalizovan.

Kako navodi beogradski dnevnik, planirano je da bude 10 zaključaka Vlade, koji će se sprovoditi meru po meru, a svi oni će izdavati jasne obaveze ostalim državnim organima.

- Javna sredstva ne smeju da se troše u kampanji, ni za svoju promociju ili antikampanju za rivale, a funkcioneri će morati jasno da navedu da li nastupaju kao predstavnici stranaka ili kao državni organ, a još važnije je što će u kampanju moći da idu tek posle radnog vremena - kaže izvor "Blica".

Kako dodaje taj izvor, predviđeno je i javno saslušanje, a to je procedura kojom se unutar Skupštine govori o funkcionisanju institucija, čime se otvara pitanje aktivnosti REM, kvaliteta rada i svega onoga što bi trebalo da rade po zakonu i u skladu sa najvišim standardima.

- Tu će i oni koji se bave praćenjem rada REM moći da daju svoje viđenje, a to su CRTA, CeSid, Transparentnost...Oni će moći da daju svoj stav kakav je bio rad REM u toku kampanje, ali i u predizbornom periodu - dodaje izvor "Blica".

Srbija, izbori, glasanje, glasačka kutija, ilustracija

Glasačka kutija, izbori, arhiva - Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Plan je i da se izmene zakoni o Agenciji za borbu protiv korupcije i o finansiranju političkih aktivnosti.

Biće za 50 odsto strože kazne za zloupotrebu funkcija , ali će biti predviđena i sveobuhvatnika kontrola troškova izborne kampanje, navodi se u tekstu.

- Duplira se prekršajna kazna u članu 74. Zakona Agencije za borbu protiv korupcije , a koja je sad od 50.000 do 150.000 dinara. Biće propisan rok od pet dana Agenciji da odlučuje po prijavama koje se odnose na zloupotrebe u kampanji, jer se govori o nečemu što daje legitimitet izborima tako da reakcija mora da bude brza. Menjaće se zakon o javnim preduzećima, predviđene su sankcije za zloupotrebu imovine, imena i aktivnosti JP u političke svrhe , a predviđena je i zabrana pritisaka zaposlenih u JP i javnoj upravi u vezi sa podrškom političkim strankama i kandidatima na izborima - navodi "Blic".

Što se tiče obuke članova biračkih odbora, nju će sprovoditi RIK, dok će Narodna skupština formirati odbor koji bi pratio rad štampanih i onlajn medija, navodi se u tekstu.

Ceo set mera odnosi se na dostupnost dokumenata koje izrađuje RIK.

Izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo i jedan od organizatora okruglog stola vlasti i opozicije Milan Antonijević kaže da je dobro da se s ovim merama upoznaju sve stranke.

- Ušlo se u detalje, izmene će biti suštinske i pokazuju mogućnost promene same slike izbornog procesa u Srbiji. Kratak je period, šest meseci zahteva više posvećenosti i nijedna nedelja se ne sme izgubiti da bi se ovo sve sprovelo. Dati su rokovi za izmene, negde su 30, negde 60 dana, a negde će biti i narednih desetak dana - rekao je Antonijević.

On je dodao da će dokument biti distribuiran svima , kako onima koji su učestvovali u razgovoru, tako i onima koji su ga napustili.

Video: Počeo šesti sastanak predstavnika vlasti i opozicije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dakki

    MEre su u skladu sa zakonom sto je najvaznije

  • Jole

    Svako unapređenje izbornog procesa je dobrodošlo.

  • vanja

    To nam je i potrebno, mada ce opozicija terati po svome

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima