• 92

Spremni smo da učinimo korak napred: Stefanović o izbornim uslovima

Govoreći o rokovima, rekao je da većina mera može da se sprovede do narednih izbora

Nebojša Stefanović, SNS, Srpska napredna stranka, sastanak

Foto: Tanjug/Tanja Valic

Ministar unutrašnjih poslova i šef radne grupe za unapređenje izbornih uslova Nebojša Stefanović rekao je da je vlast, tokom razgovora vlasti i opozicije, želela novi okvir i da se poboljšaju izborni uslovi, da se pojasne i redefinišu neke stvari. Najavio je nove mere i propise za koje je rekao da mogu da se sprovedu do narednih izbora.

Nebojša Stefanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da su izborni zakoni nasleđeni iz perioda od 2008. do 2012. godine i da je vlast želela da kroz konkretnu ponudu menja zakone o finansiranju političkih aktivnosti i zakon o borbi protiv korupcije, što su dve suštinske promene.

Istakao je da žele da pokažu spremnost da se razgovara o svemu onome što Vlada može da učini uredbama i zaključcima, o izmeni zakona i donošenju podzakonskih akata.

- Mislimo da možemo da učinimo korak napred kojim će izborni uslovi biti poboljšani - naveo je Stefanović.

Govoreći o rokovima, rekao je da većina mera može da se sprovede do narednih izbora, u naredna dva do tri meseca a neke mere mogu da se sprovedu i za sedam dana, što zavisi od procedura.

Nebojša Stefanović je rekao da postoji sumnja građana da je neko glasao umesto njih, i da se zato predviđa da građani mogu da imaju uvid u izvod iz biračkih spiskova kako bi se uverili da je njihova kolona prazna i da niko nije iskoristio njihovo pravo umesto njih, ako nisu glasali.

Navodi da su predmet razgovora mere koje se predviđaju u skladu sa zakonom, od biračkih spiskova za koje navodi da su danas neuporedivo bolji i čistiji, do uvida u izvode iz biračkih spiskova, obuka koje će RIK sprovesti za svoje članove ali i javnih obraćanja koja će pomoći građanima da shvate koja su njihova prava.

Govoreći o funkcionerskoj kampanji, Stefanović je rekao da se predviđa pooštravanje zakonskih normi i preciziranje šta sve podrazumevaju javni resursi. Kaže da se predviđa zabrana korišćenja službenih vozila, bilo kakav vid političkih aktivnosti u radno vreme, korišenje prostorija javnih preduzeća za političku agitaciju i da se na bilo kom skupu, na kojem se promoviše rad javnih funkcionera govori pozitivno ili negativno o političkoj temi koja se tiče izbora.

Dodaje da se pooštravaju i sankcije i da se predviđa da Agencija može da izrekne novčane kazne i da u roku od pet dana mora da se izjasni o primedbama na koje je ukazano.

BRNABIC REZULTATI VLADA

Nebojša Stefanović - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kada je reč o medijima, Stefanović ukazuje da je više puta tokom razgovora vlasti i opozicije rekao da vlast nema ideju da bude uređivač RTS-a ili neke druge televizije, ali da može da se založi za dijalog RTS-a sa svim parlamentarnim strankama kako bi se razgovaralo o svemu što misle da je važno da bude deo programa RTS-a.

Ističe da je na RTS-u da odluči na koji način će da predstavi izborne liste i da smatra da uslovi treba da budu ravnopravni.

Na primedbe pojedinih opozicionara da je vlast zakasnila sa promenom izbornih uslova, Stefanović je naveo da su to uslovi koje su prethodnici ostavili i da, osim zakona o finansiranju političkih aktivnosti, nije promenjen nijedan propis od tada.

Dodaje da njima ništa neće biti dovoljno osim ideje da Aleksandar Vučić ne može da učestvuje na izborima i, kako je rekao, da postanu ministri bez izbora.

Kada je reč o dijalogu u Skupštini Srbije, poručuje da vlast želi da razgovara sa svima i podseća da je predsednica Skupštine pozivala sve stranke na dijalog.

Smatra da je dobro razgovarati i zahvaljuje se svim NVO koje su pokrenule razgovore i koje su pokazale visok stepen zrelosti.

Poručuje i da se razgovori ne završavaju sa izbornim ciklusom i da se sve radi zbog građana Srbije koji bi trebalo da sobiju najbolji mogući zakonski okvir.

Na zahteve za odlaganje izbora za jesen kaže da ne veruje da je ustavno moguće odložiti redovne izbore i ponavlja da smatra da ima dovoljno vremena za primenu svih mera.

Zaključuje da, ko hoće da bude dobronameran, on može da vidi da su danas bolji izborni uslovi ali da odluku o izlasku donose političke stranke i da svako čini onako kako smatra da je najkorisnije.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Dakki

  Sve ce biti ispostovano i po zakonu.

  1
  0

  Podelite komentar

 • Ana

  Dzaba od koraka napred, kada opozicija srlja sve gore i gore.

  0
  0

  Podelite komentar

 • Nemanja

  Mislim da je svima sada već jasno da opozicija ne želi bilo kakve ustupke u vezi izbora već samo bojkot

  0
  0

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima