• 4

Ruska ucena: Ako ne potpišemo ugovor sa Putinovom unijom, Moskva bi važan sporazum dovela u pitanje

Srbija bi trebalo da 25. oktobra potpiše sporazum s EAEU, koji će zameniti postojeće dogovore

  • 4

Srbija ne ulazi u Evroazijsku ekonomsku uniju (EAEU), kako se to ovih dana spekuliše u domaćim i regionalnim medijima, nego potpisuje sporazum o slobodnoj trgovini kakav smo i do sada imali s Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, poput onih koje imamo s Turskom ili državama Cefta, kaže ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

- Nije to nikakav novi SSP, nema politike, samo trgovina. Unutar Evroazijske unije odlučeno je da započne unifikacija svih sporazuma o slobodnoj trgovini koje su ranije imali s trećim zemljama - rekao je Ljajić za "Politiku".

Beogradski list objašnjava da se Evroazijska unija proširila na Jermeniju i Kirgiziju i donela odluku da ujednači ugovore o slobodnoj trgovini s trećim zemljama, među kojima je i Srbija.

- Da je Srbija rekla da ne želi da potpiše ugovor, naš sporazum o slobodnoj trgovini s Rusijom bi bio doveden u pitanje. Ovaj sporazum ne potpisuje samo Srbija nego i sve druge zemlje koje su imale ugovore o slobodnoj trgovini sa članicama EAEU - objašnjava Ljajić.

Kina, Rasim Ljajić

Ljajić - Foto: Telegraf

Ljajić je dodao da će Srbija, kada se pridruži zajedničkom tržištu i uđe u EU, morati da raskine ovaj trgovinski sporazum kao i sve druge postojeće ugovore o slobodnoj trgovini, i one koje u međuvremenu zaključi.

Srbija bi trebalo da 25. oktobra potpiše sporazum s EAEU, koji će zameniti postojeće dogovore i koji će podrazumevati proširen spisak roba, jer će na listi bescarinskih proizvoda biti dodati sir, alkohol i cigarete.

Sporazum o slobodnoj trgovini trebalo bi da srpskoj privredi omogući pristup tržištu od 180 miliona ljudi. tj. zemljama čiji ukupni bruto domaći proizvod premašuje 1.900 milijardi američkih dolara.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima