≫ 

Vučić sa ključnim Trampovim ljudima za Srbiju: Kosovo glavna tema razgovora

Riker je vršilac dužnosti pomoćnika američkog držvanog sekatara za evropske i evroazijske poslove u Stejt departmentu, dok je Palmer specijalni izaslanik za Zapadni Balkan

  • 50
Aleksandar Vučić, Filip Riker, UN, Njujork Foto: Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku sa zvaničnicima Stejt departmenta Filipom Rikerom i Metjuom Palmerom, a glavna tema razgovora bilo je kosovsko pitanje, odnosno ukidanje taksi i mogućnost povratka za pregovarački sto.

Riker je vršilac dužnosti pomoćnika američkog držvanog sekatara za evropske i evroazijske poslove u Stejt departmentu, dok je Palmer specijalni izaslanik za Zapadni Balkan.

Aleksandar Vučić, Filip Riker, UN, Njujork Vučić i RIker - Foto: Predsedništvo Srbije

Uoči sastanka Vučić je srpskim novinarima rekao:

- To su, posle kancelarke Nemačke Angele Merkel i susreta sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, veoma važni sastanci, da vidimo kakav je američki plan i šta je američka ideja (za KiM).

Kako se navodi u saopštenju iz kabineta predsednika Republike, sagovornici su konstatovali da su Srbija i SAD intenzivirale politički dijalog i ekonomsku saradnju.

Oni su razgovorali i o mogućnosti da se otkloni prepreka za nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Predsednik Vučić je rekao da je Srbija spremna da se vrati dijalogu po ukidanju taksi na srpsku robu, jer se iskreno zalaže za postizanje stvarnog i održivog kompromisa u rešavanju pitanja Kosova i Metohije.

- Taj kompromis bi morao da uzme u obzir i poštuje interese tamošnjih Srba, kao i očuvanje državnih i nacionalnih interesa Srbije - naglasio je predsednik Vučić.

Predsednik Srbije i zvaničnici SAD su razgovarali i o situaciji na Zapadnom Balkanu i saglasili se da su mir i stabilnost od suštinske važnosti za politički i ekonomski napredak, kao i evropski put celog regiona, dodaje se u saopštenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sca

    24. septembar 2019 | 23:38

    Srbija se nikada nece svog KIMa odreci

  • МАЈА

    24. septembar 2019 | 23:54

    председник се непрестано бори за интересе Србије и свог народа

  • Persa

    25. septembar 2019 | 23:45

    Vucic se bori za ono sto pripada Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA