• 0

Počela predizborna kampanja na Kosovu

Oktobarski izbori su sedmi parlamentarni izbori na Kosovu posle rata

  • 0

Predizborna kampanja za vanredne parlamentarne izbore na Kosovu 6. oktobra počinje danas i trajaće 10 dana.

Prema kosovskim zakonima, za 100 poslaničkih mesta nadmetaće se kandidati albanskih političkih stranaka, dok je za pripadnike manjinskih zajednica rezervisano 20 poslaničkih mesta, od toga - 10 zagarantovanih poslaničkih mandata pripašće predstavnicima Srba.

Predsednik Srpske liste, koja je u poslednja dva mandata imala najviše poslanika u kosovskoj skupštini, Goran Rakić navodi za RTS da se na izborima direktno odlučuje o budućnosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.
- Situacija je prosta, 6. oktobra naši građani svojim glasom odlučuju hoće li u skupštini u Prištini imati predstavnike koji će se hrabro boriti za njihove interese ili ćemo dozvoliti da nas predstavljaju miljenici Prištine koji se više ne skrivaju već hvale podrškom koju dobijaju od Albanaca - navodi Rakić.

KIM IZBORI REZULTATI

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Oktobarski izbori su sedmi parlamentarni izbori na Kosovu posle rata. Svi dosadašnji izbori posle jednostranog proglašenja nezavisnosti 2008. godine održani su kao vanredni, a najduže su u klupama ostali poslanici koji su izabrani 2010. godine. Dosadašnja vlada Ramuša Haradinaja najkraće se zadržala na vlasti, podseća Kosovo onlajn.

Glasanje na Kosovu počinje 6. oktobra u 7.00, a birački centri se zatvaraju u 19 sati.

CIK je objavio da, prema preliminarnim podacima, pravo glasa ima 1.937.868 glasača, od tog broja 117.808 glasača nalazi se na biračkim spiskovima u deset opština u kojima većinsko stanovništvo čine Srbi.

Prema kosovskim zakonima, glasa se direktno za željenog kandidata, a svaki građanin s pravom glasa ima pravo da zaokruži najviše pet od ponuđenih kandidata na listi. Prebrojavanje glasova se obavlja u samom biračkom centru, a nakon toga se izborni materijal zapisnički predaje opštinskoj izbornoj komisiji, koja ga transportuje u Centar za prebrojavanje glasova u Kosovu Polju.

Tokom izborne tišine, koja na Kosovu traje 24 sata pre početka izbora, zabranjen je svaki vid reklamiranja ili bilo kakvih stranačkih aktivnosti. Kazne za one koji prekrše kodeks ponašanja koji je usvojio CIK su visoke i kreću se do nekoliko desetina hiljada evra. Na sam dan izbora zabranjeno je davanje intervjua i izjava na udaljenosti manjoj od 25 metara od biračkog centra, a posmatranje izbora dozvoljeno je isključivo osobama akreditovanim od strane CIK-a.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima