• 0

Za funkcionersku kampanju predviđene su i sankcije: Uljarević o zaključku Vlade Srbije

Ne postoji krivična, ali postoji prekršajna odgovornost - pojasnio je on

  • 0

Direktor Ipsosa Marko Uljarević kaže da zaključak Vlade Srbije, u kome podsećaju državne funkcionere da javne resurse ne mogu da koriste u izbornoj kampanji, pokazuje čvrstu opredeljenost Vlade da sprovodi ono što je regulisano zakonima.

- Taj zaključak ne donosi ništa novo, on samo podseća sve članove Vlade, ali i sve službenike koji su potčinjeni Vladi Srbije, direktore javnih preduzeća, na odredbe Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Zakon o državnim službenicima - rekao je Uljarević za TV Pink.

On je pojasnio da je u ta dva zakona jasno precizirano šta je funkcionerska kampanja i da se iz zaključka Vlade Srbije vidi da će svako nepridržavanje tog zaključka i kršenje zakona podrazumevati i određene sankcije.

- Ne postoji krivična, ali postoji prekršajna odgovornost. Na osnovu zaključka se vidi da će svako nepridržavanje odredbi Zakona o Agenciji za borbi protiv korupciji predstavljati teže kršenje Zakona o državnim službenicima iz radnog odnosa. Onda su tu druge kazne - pojasnio je on.

Te sankcije podrazumevaju 20 do 30 odsto smanjenje plate u trajanju od šest meseci, a moguća je i zabrana napredovanja državnim službenicima u trajanju od četiri godine.

- Moguće je da državnog službenika rasporedite na niži platni razred, ali u krajnjem slučaju možete da prekinete radni odnos. To su sankcije koje su predviđene Zakonom o državnim službenicima i Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije - zaključio je on.

Dodaje da sam zaključak govori da Vlada pojačava poruku svojim službenicima i njenu opredeljenost da sprovodi zakone.

Video: Počeo šesti sastanak predstavnika vlasti i opozicije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima