• 3

REM će pratiti izbornu kampanju prema preporukama: Zekić najavila nove pravilnike

Mi nismo učesnici izbornog procesa i svi to znaju, ali se prave blesavi - kazala je Zekić

  • 3

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) će pratiti predizbornu kampanju u skladu sa preporukama međunarodnih organizacija i u okviru svojih zakonskih mogućnosti, izjavila je danas FoNetu članica Saveta REM Olivera Zekić.

- Mi nismo učesnici izbornog procesa i svi to znaju, ali se prave blesavi - kazala je Zekić i dodala da REM za praćenje predizborne kampanje nema dodatnih ljudskih i finansijskih sredstava.

Prema njenim rečima, privatnim komercijalnim televizijama biće upućena preporuka da daju isti prostor svim učesnicima izbora, ali ona nije obavezujuća.

- Preporuka ne može biti obvezujuća, jer mi nismo urednici programa, niti postoji zakonska sankcija ukoliko ih se neko ne pridržava - objasnila je Zekić.

Ona je navela i da će se u dogovoru sa međunarodnim organizacijama, OEBS i ODIHR, raditi na izmenama Pravilnika o praćenju izbora na javnim servisima, jer su, kako je kazala, postojeći zastareli.

Dodala je da će usvajanju novih pravilnika predstojati javna rasprava, koja će trajati do 30 dana.

Zekić je podsetila da je rad REM regulisan Zakonom o javnom informisanju, Zakonom o elektronskim medijima i delimično Zakonom o elektronskim komunikacijama.

- Jedino se Zakonu o izboru narodnih poslanika pominje da treba da regulišemo kako se ponašaju javni servisi u kampanji - navela je Zekić i dodala da je poenta u tome da se izbegne diskriminacija političkih stranaka i da se svima obezbedi ravnopravno prisustvo u medijima.

Ukazala je, međutim, da postojeće regulative REM-u vezuju ruke.

- Prema Zakonu o upravnom postupku, ukoliko se diskriminacija neke političke stranke dogodi na kraju kampanje, procedura nalaže da osam dana čekamo emitera da se o tome izjasni - navela je Zekić i precizirala da u tom slučaju nema vremena da se izvrši mera kojom bi diskriminacija bila ispravljena.

(Telegraf.rs/Fonet)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • qq

    Dama prsti kako igleda samim time joj je grska oprostena. Sva cast na stajlingu i izgledu, a znam da ste i pametni pored svega.

  • Od moje love...

    Majko Božja. Šta sve ja plaćam...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima