Ljajić ocenio da bi dogovor sa Zaevim i Ramom bio od koristi za ceo region

Na pitanje da prokomentariše mogućnost formiranja "malog šengena", što je predsednik juče najavio u Njujorku nakon razgovora sa Zoranom Zaevim i Edijem Ramom Ljajić, veruje da bi se ta inicijativa, ako uspe mogl proširi na ostale zemlje regiona

  • 4
Kina, Rasim Ljajić

Foto: Telegraf

Sastanak sa premijerima Albanije i Severne Makedonije koji će se, kako je najavio predsednika Aleksandar Vučić, održati 9. i 10 oktobra u Novom Sadu, biće prvi korak, nakon što su takse PR ubile sve inicijative, da se ponovo krene u otklanjanje barijera u poslovanju na dobrobit svake pojedinačne ekonomije u regionu, kaže ministar trgovine Rasim Ljajić.

- Prištinske takse unele su ogromnu štetu privrednicima Srbije i BiH pa i Prištini, jer su ubile sve regionalne inicijative. Sve inicijative su zamrznute i taj sastanak koji je najavio predsednik, je nakon uvođenja taksi, prvi korak da se krene u nešto što je suigurno dorobiti svake pojedinačne ekonomije u regionu - rekao je Ljajić za Tanjug.

Na pitanje da prokomentariše mogućnost formiranja "malog šengena", što je predsednik juče najavio u Njujorku nakon razgovora sa Zoranom Zaevim i Edijem Ramom Ljajić, veruje da bi se ta inicijativa, ako uspe mogla proširiti na ostale zemlje regiona.

- To bi bio prvi nukleus gde bi i ostlale ekonomije mogle da se priključe - rekao je Ljajić i podsetio da je Srbija od samog pocetka Berlinskog procesa insistirala na formiranju zajedničkog ekonomskog prostora zemalja Zapadnog Balkanam, ali je postalo jasno da ukidanje vancarinskih i carinskih barijera ide veoma sporo.

Srbija je zato, kako dodaje, krenula u bilateralne razgovore sa BiH i Severnom Makedonijom sa kojom je otklonjeno devet od 13 barijera, a rešavanje dve je u toku.

Kina, Rasim Ljajić

Rasim Ljajić - Foto: Telegraf

- Na bilateralni način pokušavamo da rešimo probleme, a pravi korak bi svakako bio taj sastanak sa Zaevim i Ramom koji bi bio bi od velike koristi - rekao je.

Ljajić podseća da bi formiranje tržišta CEFTA plus, za koje se Srbija zalagala, značilo i potpuno slobodan protok roba bez zaustavljanja kamiona što bi, kako dodaje u velikoj meri privrede regiona učinilo konkurentnim.

Prema njegovim rečcima, sa druge strane to bi povećalo izvoz svake pojedinačne zemlje.

- Svi smo imali korist od CEFTE dok je funkcionisala i svaka je zemlja povećala izvoz za 75 odsto. Dodatno uklanjanje barijera učinilo bi naše zemlje konkurentnim i na mejdunarodnom tržištu, jer dugračije je kada delujete sa tržištem od 20 mliona ljudi, a drugačjie ako se zatvorimo - rekao je Ljajić.

Kako dodaje, nijedna džava manja od 10 mliona stanovnika ne može da oseti rast životnog standarda ako učescće izvoza u BDP ne čini najmanje 50 odsto, a prosek u regionu je 28 odsto. I tu se, kako kaže, upravo vidi koliko kao region zaostajemo.

Ljajić podseća da je predsednik Vučić, u cilju poboljšanja siutacije i u Trstu predložio stvaranje zajedničkog ekonomskog prostora, ali da se nije mnogo odmaklo jer su mnogi tu inicijativu pogrešno videli kao supstituciju za članstvo u EU.

- Svaka zemlja regiona želi da bude deo EU, a dotle naše ekonomije moramo da osposobimo, korak ka tome je da uklanjamo barijere koje postoje u većem ili majnem obimu i naše proizvode čine skupljim za pet do šest odsto u odnosu na iste ptroizvode drugih zemalja - rekao je Ljajić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tvoje ime

    25. septembar 2019 | 19:24

    Da mi siptari slobodno hodaju oko kuce,djavo neka vas nosi. Kakvi su ovo idiotluci.

  • Teofil

    25. septembar 2019 | 18:16

    Sa Albanijom i SMakedonijom. Da li smo mi normalni?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA