• 4

Partija koja ne bude učestvovala na izborima u roku od 8 godina biće izbrisana iz registra

Izmenama je predviđeno i da svako ko želi da osnuje političku stranku, stvarajući potpuno novu političku organizaciju ili ujedinjujući dve ili više postojećih u jednu, moraće da prikupi 10.000 potpisa građana

  • 4

Partija koja ne bude učestvovala na izborima u roku od osam godina biće izbrisana iz registra, predviđeno je Nacrtom izmena Zakona o političkim strankama o kojem će uskoro raspravljati Vlada Srbije, pišu danas Večernje novosti.

Kako je Novostima potvrđeno u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, tekst je spreman i dostavljen je kabinetu u Nemanjinoj 11 na razmatranje.

Izmenama je predviđeno i da svako ko želi da osnuje političku stranku, stvarajući potpuno novu političku organizaciju ili ujedinjujući dve ili više postojećih u jednu, moraće da prikupi 10.000 potpisa građana.

Kako navode Novosti, tim promenama biće stavljena tačka na osnivanje novih stranaka preuzimanjem postojećih partija iz registra i korišćenjem ranije prikupljenih potpisa.

Nova pravila predviđaju i da će partija prestati da postoji ukoliko se njeni organi ne sastaju u rokovima dvostruko dužim od onih predviđenih u statutu, kao i ako godinu posle isteka mandata nije izabrano novo rukovodstvo. Izmenama je predviđeno i da partija nacionalne manjine mora u nazivu imati ime naroda čije interese zastupa.

(Telegraf.rs/Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima