• 2

Brnabić zabrinuta zbog ucena i pritisaka: "Politizacija blokade Rektorata je nedopustiva"

Brnabić je u jutarnjem dnevniku RTS istakla da je tokom blokade Rektorata na delu bila politizacija i da je nedopustivo da su svih tih 12 dana neki politički lideri mogli slobodno da ulaze i izlaze iz Rektorata, a da rektorka to nije mogla

Rektorka Ivanka Popovic

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Politički pritisci dovode Beogradski univerzitet u vrlo nezavidan položaj, ocenila je premijerka Ana Brnabić i izrazila nadu da je ta institucija dovoljno jaka da se odupre svim pritiscima.

Posebno je zabrinjava to što se, kako kaže, sa pritisaka prešlo na ucene, nakon što se juče čulo da će, ukoliko Univerzitet ne odluči da je doktorska disertacija ministra finansija Siniše Malog plagijat, blokada Rektorata biti nastavljena.

Brnabić je u jutarnjem dnevniku RTS istakla da je tokom blokade Rektorata na delu bila politizacija i da je nedopustivo da su svih tih 12 dana neki politički lideri mogli slobodno da ulaze i izlaze iz Rektorata, a da rektorka to nije mogla.

- To je politizacija, politizacija koju smo sada videli i kada je završena ta blokada, kao što sam rekla talačka kriza BU. Pored žive rektorke neko pored nje govori da je ona ispit položila, da je trebalo 12 dana da položi taj ispit ali eto, položila ga je, a da je diplomski ispit zakazan 4. novembar, pa ćemo videti da li će diplomski položiti - to je meni unižavanje i Rektorata i rektora i BU i ne znam kako drugačije bilo ko to može da vidi - rekla je Brnabić.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popovic usla je jutros u zgradu Rektorata

Foto: Tanjug/Tanja Valic

Ona se pita na osnovu čega će biti doneta odluka o doktorskoj disertaciji Siniše Malog, ali i izražava nadu da je Univerzitet u Beogradu dovoljno snažan da se odupre svim pritiscima.

- Ukoliko je vaše mišljenje, mišljenje koje je suprotno stručnoj komisiji - šta onda to znači, na osnovu čega se donose odluke - da li samo pod političkim pritiskom nekoga ko preti da će zatvoriti BU? Plašim se da to dovodi BU u jako nezavidnu poziciju, što mene brine kao građanku ove zemlje, ali verujem da je BU dovoljno snažan da se odupre svim pritiscima. U ovom trenutku imamo samo jednu vrstu pritiska od ljudi koji su sada prešli na ucenu - ocenjuje premijerka.

Ona se takođe pita kako odluka može da se donosi retroaktivno.

- Ako imate situaciju u kojoj retroaktivno odlučujete na osnovu pravilnika koji ste doneli 2016. godine o nečemo što se desilo 2013. godine, onda to povlači sa sobom da vi na osnovu pravilnika od 2016. možete retroaktivno da otvorite bilo koju doktorsku disertaciju sa BU i da odlučujete po tim pravilima koja su praktično doneta u budućnosti - kaže Brnabić.

Na pitanje da li su njene izjave tokom, kako je sama rekla “talačke krize” na BU, bile prejake, premijerka kaže da ne misli tako.

- Ja sam govorila samu istinu. Ako nije popularno govoriti istinu zaista ne znam kako drugačije da se ponašam. Prvo, nedopustivo je da Rektorat bude zatvoren na 12 dana zbog grupe od 12 ili 15 ili 20 studenata, a ni u jednom trenutku ih nije bilo više od 20. Nedopustivo je i da ne puštaju rektorku u svoju kancelariju, u svoju zgradu 12 dana - istakla je Brnabić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Čeda

  Gledao sam g-đu "rektoricu" i bi mi je žao.Sada mislim da je u istom kolu sa okupatorima rektorata.

  9
  7

  Podelite komentar

 • Geoegije

  Znači, mi ćemo se slagati, čim ti uradiš ono što ti JA kažem. To je poruka dvadesetak studenata. Sećam se vladajućih stranaka koji bi ih pohapsili bez pardona i to ne mnogo unazad, i njih i one iza paravana. Živo me interesuje šta studiraju i kakvi su studenti i ko je iza paravana. Nisam znao da možemo nas petnaestak da promenimo vladu. Dobra lekcija za ubuduće.....

  16
  4

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima