• 4

1. poruka Slovenke koja je glavna za Srbiju u Evropskom parlamentu: Bojkot nije demokratska tekovina

Svi zajedno, EU, vlast i opozicija streme ka pronalasku rešenja koje bi zadovoljilo obe strane - rekla je Fajon

  • 4

Trenutni bojkot parlamenta i najavljeni bojkot izbora nisu demokratske tekovine, ali treba obratiti pažnju i na odnos vlasti prema medijima i opoziciji, ocenila je za Danas predsednica Odbora Evropskog parlamenta za saradnju sa stabilizaciju i pridruživanje Srbije i Evropske unije Tanja Fajon.

- Što se tiče izbora, važno ih je sprovesti u demokratskim i fer uslovima, gde su sve strane podjednako zastupljene. Svi zajedno, EU, vlast i opozicija streme ka pronalasku rešenja koje bi zadovoljilo obe strane - rekla je Fajon.

Ona je ocenila da posredovanje Evropskog parlamenta služi tome da se situacija u Srbiji normalizuje, da birački uslovi budu jednaki za sve i da se rasprave vlasti i opozicije odvijaju u parlamentu.

- Teško je reći da bi bojkot izbora doneo poboljšanje situacije u Srbiji. Nestabilna situacija nikome ne odgovara - dodala je Fajon.

Fajon smatra da bi umesto bojkota trebalo težiti ka poštenim, slobodnim i demokratskim izborima sa što većom izlaznošću, jer je izborna volja naroda najvažnija i ono što treba poštovati.

Kada je reč o situaciji u medijima, Fajon ukazuje da je medijska situacija u Srbiji daleko od idealne.

- Može se reći da je trenutna situacija u medijima polarizovana. Postoje određeni mediji, i štampani i elektronski, koji nisu slobodni i služe svrsi plasiranja informacija od samo jedne strane - rekla je Fajon.

- Treba, takođe, obezbediti okruženje koje svim novinarima omogućava da rade nesmetano, nezavisno i bez straha za sopstvenu sigurnost. Bitno je imati i jasnu vlasničku strukturu i znati odkale dolazi novac za medije - rekla je Fajon.

(Telegraf.rs/Fonet)

Komentari

  • Milorad Vujicic

    Zapad da povuce neligitimno priznanje i obustavi ponizavajuce akcije na konto Srba i Srbije.Da plate istetu Srbiji i Srbima bez pogovora.

  • Др

    Е,ако Фајонка каже, онда у реду!

  • Ccc

    A plackanje otimanje kosova jeste demokratski??

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima