• 1

Vučić u četvrtak na samitu Višegradske grupe: Zeman uputio lični poziv

Srbija je tako prva zemlja Zapadnog Balkana koja je pozvana na samit, a domaćin sastanka, češki predsednik, uputio je Vučiću poziv za skup.

  • 1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u četvrtak u Češkoj, gde će učestvovati na samitu lidera Višegradske grupe, na lični poziv češkog predsednika Miloša Zemana, koji je pre dve sedmice boravio u poseti Beogradu.

Predsednik Vučić učestvovaće na plenarnoj sednici pod nazivom „EU i Zapadni Balkan", na kojem će govoriti i predsednik Češke Zeman, Mađarske Janoš Ader, Poljske Andžej Duda, Slovačke Zuzana Čaputova i, kao gost, šef slovenačke države Borut Pahor.

Nakon sastanka biće održana zajednička konferencija za štampu, na kojoj je planirano obraćanje svih učesnika.

Poziv predsedniku Srbije na sastanak ove grupe centralno-evropskih zemalja došao je nakon sastanka Odbora za evropske poslove država članica Višegradske grupe, u Bratislavi, na kojem su konstatovani napori Srbije u sprovođenju reformi, te ocenjeno da bi ti napori trebalo da budu valorizovani povećanjem broja otvorenih i zatvorenih poglavlja.

U Pragu se ističe da su se zemlje Višegradske grupe posle 1989. priključile evropskim i transatlantskim strukturama, uspešno prošle kroz proces socijalne, političke i ekonomske tranformacije, i da su spremne da podele svoja iskustva o tranziciji sa kolegama iz zemalja Zapadnog Balkana.

Srbija je tako prva zemlja Zapadnog Balkana koja je pozvana na samit, a domaćin sastanka, češki predsednik, uputio je Vučiću poziv za skup.

Da li će na Samitu biti reči i o rešavanju kosovskog pitanja, za Srbiju najznačajnijeg i najaktuelnijeg, teško je proceniti.

"Nepisano pravilo Višegrdaske grupe je da ne diskutuju o temama o kojima imaju izražene različite stavove.

Međutim, sa Zemanom se, kako ističu poznavaoci, "nikad ne zna".

Njegova izjava o Kososvu i Metohiji, tokom posete, u Beogradu, izazvala je mnogo komentara u Češkoj, a i šire.

U Pragu je dogovoreno da se o tome razgovara 10. oktobra na koordinacionom sastanku predsednika Zemana, premijera Babiša, predsednika oba doma Parlamenta - od kojih jedan danas boravi u Beogradu, zatim ministra spoljnih poslova i ministra unutrašnjih poslova.

Babiš je prihvatio razgovor o toj temi, iako je Vlada na suprotnim pozicijama od predsednika Zemana, ali je prokomentarisao da je teško ispraviti nešto što je učinjeno 2008.

U Pragu je već najavljeno da će na Samitu prvog dana biti obeleženi događaji vezani za pad socijalizma u centralnoj Evropi, a debata drugog dana baviće se i aktuelnom situacijom u EU, pošto su Srbija i Slovenija, čiji predsednik takođe dolazi kao gost, prirodni partneri zemalja Višegradske grupe u više strateških oblasti vezanih za budućnost EU, najavljeno je u Pragu.

Po završetku sastanka predsednici će na predsedničkom vidikovcu u lovištu Lani prisustvovati otkrivanju komemorativnog kamena posvećenom Samitu Višegradske grupe i predsednika Srbije i Slovenije.

Nakon toga predviđen je i ručak koji u čast svih predsednika priređuje domaćin, šef češke države Miloš Zeman.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Milorad Vujicic

    Zamka istocne evrope,pokusavaju da nas preveslaju.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima