• 0

Rasprava u Skupštini Srbije: Poslanici SNS i SPS pitali o rektorki Univerziteta u Beogradu

Poslanici SNS i SPS pitali su danas nadležne organe o blokadi rektorata i rektorki Ivanki Popović

  • 0

Poslanici SNS i SPS pitali su danas nadležne organe o blokadi rektorata od strane udruženja "1 od 5 miliona", kao i da li je na rektorku Univerziteta u Beogradu Ivanku Popović izvršen politički pritisak da, kako kažu, primeti posle 10 dana da su u tu zgradu ulazili članovi vladajuće koalicije, ali ne i opozicioni politički lideri.

Poslanik SNS Aleksandar Marković pitao je kojom metodologijom je Popović prepoznala članove vladajućih stranaka tokom blokade rektorata.

- Da li joj je neko rekao da to mora da kaže? Možda je neko doveo u zabludu ili izvršio pritisak na nju? Ona je 10 dana nakon što joj studenti 1 od 5 miliona nisu dozvoljavali da uđe u kancelariju rekla da su iz vladajuće stranke upali u rektorat, a navodno nije videla Boška Obradovića, Mariniku Tepić i Zorana Lutovca koji nisu ni krili (da su bili tamo) - rekao je Marković.

Zasedanje skupštine o Kosovu, skupština Srbije, Kosovo

Skupština Srbije - Foto: Nikola Tomić

On smatra da je svima jasno da je to bio politički protest i "tužna predstava" Saveza za Srbiju i Dragana Ðilasa.

Šef poslaničke grupe SPS Ðorđe Milićević upitao je da li je logično da "15 nazovi studenata" ne dozvoli rektorki da obavlja svoj posao, kao i da li je to akademsko ili političko pitanje.

Milićević je istovremeno insistirao na državnoj reakciji, zog protesta dela opozicije ispred kuće zamenika gradonačelnika Gorana Vesića.

Navodeći da deo opozicije stalno ukazuje na slobodu medija, Milićević je upitao da li je normalno da njihovi lideri prete glavnom i odgovornom uredniku jednih novina jer im se ne sviđa način na koji izveštava.

Mediji, kako kaže, imaju pravo da se bave uređivačkom politikom i moraju biti oslobođeni svakog pritiska.

Skupština Srbije, poslanici, MARJAN RISTIČEVIĆ

Marijan Rističević - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Poslanik na listi SNS Marijan Rističević zatražio je odgovor od Ministarstva prosvete šta će preduzeti da se, kako kaže, vrati autonomija Univerzitetu u Beogradu, ukazujući nedavno na blokadu rektoraka od strane, kako kaže, “vremešnih studenata”.

- Mislim da ni rektorka nije sveta krava. Ne znam da li je starija rektorka ili studenti koji su zauzeli rektorat. Dakle, šta ćete preduzeti da se povrati autonomija i da rektorat ne bude politički brlog organizacije 1 od 5 miliona - upitao je Rističević i naveo da je autonomija narušena jer su u zgradu dolazili politički lideri.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima