• 4

Na Kosovu prodaju glasove putem Interneta: Cena zavisi od partije

Osobe koje postavljaju takve oglase pišu da dolaze iz različitih delova Kosova, a uz oglas tu je i kontakt telefon

  • 4

"Prodajem devet glasova ili ih menjam za sedišta Golf 2" - jedan je od oglasa objavljen na popularnoj veb stranici za male i velike oglase na Kosovu a uoči prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu, 6. oktobra. Drugi glas se prodaje za 100 do 200 evra, a cena raste uz glasove članova porodice. Kod pojedinaca cena je rasla zavisno o kojoj se partiji radi.

Osobe koje postavljaju takve oglase pišu da dolaze iz različitih delova Kosova, a uz oglas tu je i kontakt telefon.

Policija tzv. Kosova je tokom vikenda u Prištini uhapsila jednog muškarca, upravo zato što je na jednoj veb stranici postavio oglas o prodaji glasa. On je nakon ispitivanja, odlukom tužioca, pušten redovnom procedurom. Mediji na Kosovu su preneli da je on izjavio tužiocu da je u pitanju bila - šala.

Glasanje na severu Kosova, izbori, Kosovo

Osobe koje postavljaju takve oglase pišu da dolaze iz različitih delova Kosova, a uz oglas tu je i kontakt telefon - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

PREDVIĐENE KAZNE ZATVORA

Krivični zakonik tzv. Kosova predviđa kaznu od godinu do pet godine zatvora za svako lice koje traži ili primi bilo koju nezasluženu korist sa ciljem da glasa za određeno lice.

Nacionalna koordinatorka za izbore ispred Državnog tužilaštva Ljaura Pulja, potvrdila je da će se ispitati i ostale osobe koje su objavile takve oglase ili statuse.

- Radiće se na pronalasku i ostalih osoba koje su objavile takve podatke koje će biti ispitane. Detaljnije ćemo se baviti time nakon verifikacija svih informacija koje su objavljene. Na tome ćemo usko sarađivati i sa kibernetičkom jedinicom kako bi razmotrili ko su ta lica i na koji način su delovala - dodala je Pulja.

Sociolog Artan Muhadžiri ovakvo ponašanje pojedinaca vidi kao kreativno izražavanje, odnosno kao reakciju na predizbornu kampanju. Prodaja glasa, kaže, nije ništa novo i toga je bilo u manjim merama i ranije, ali razvojem tehnologije menja se i oblik takvih "transakcija".

- Dok se ranije to radilo tajnim putem, sada se takve objave objavljuju. U pitanju je fenomen koji je nastao razvojem interneta, posebno socijalnih mreža. Takve ponude pre svega imaju za cilj medije i nije nešto zabrinjavajuće. Ali, smatram da oni koji objavljuju takve oglase nisu svesni zakonskih posledica ukoliko tužilaštvo odluči da do kraja istraže slučaj - kaže Muhadžeri.

Glasanje na severu Kosova, izbori, Kosovo

- Dok se ranije to radilo tajnim putem, sada se takve objave objavljuju. U pitanju je fenomen koji je nastao razvojem interneta, posebno socijalnih mreža - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

IZBORI I ZLOUPOTREBE

Prilikom poziva RSE na ostavljene brojeve telefona kod prodaje glasova, odgovor je uglavnom bio da su im brojevi zloupotrebljeni.

Inače, od 2014. godine pa do danas, oko 2.000 ljudi na Kosovu suočilo se sa zloupotrebama ili krađom glasova u izbornim procesima.

Od tog broja, 21 osoba je osuđena na zatvorsku kaznu, 42 su dobile novčane kazne a njih 1.171 je uslovno kažnjeno.

Najveća krađa glasova desila se tokom prevremenih parlamentarnih izbora 2010. godine, mada tačnih podataka za taj period nema, rekli su prethodno iz Sudskog saveta tzv. Kosova. Državno tužilaštvo je 2012. saopštilo da je tokom izbora 2010. zabeležen 191 slučaj zloupotrebe tokom izbornog procesa.

Iz Kosovskog instituta za pravdu su tokom posmatranja izbora uočili da je ranije bilo slučajeva i kada su "mrtvi" glasali.

(Telegraf.rs/RSE)

Komentari

  • Razuman Srbin

    A kakvi su to uopste izbori u juznoj srpskoj pokrajini koje nije raapisala niti sprovodi Srbija?

  • brko

    Pa i nije neka novostTo se u Hrvatskoj BiH Srbiji CGorii drugim kvazi državama Balkana smatra uobičajeno

  • KM 1

    Bolje je glas i prodati nego dati nekome za badava,prodaću i ja za koliko mogu.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima