≫ 

Prištinske takse su neprihvatljive: Poruka finskog ministra

Havisto je, na zajedničkoj konferenciji sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, rekao da je njegova zemlja spremna na sve načine da pomogne dijalogu Beograda i Prištine

  • 5
Peka Havisto, finski ministar spoljnih poslova FOTO: TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/ OGNJEN STEVANOVIC

Ministar inostranih poslova Finske Peka Havisto istakao je danas u Beogradu da su neprihvatljive ogromne takse koje je uvela Priština, ali i da lobiranje Srbije za povlačenje priznanja negativno utiče na proces pronalaženja rešenja kosovskog pitanja.

Havisto je, na zajedničkoj konferenciji sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, rekao da je njegova zemlja spremna na sve načine da pomogne dijalogu Beograda i Prištine, ističući daje za to važna dobra volja svih strana.

Prištini sam preneo da su ogromne takse na srpsku robu neprihvatljive, rekao je Havisto, a vama prenosim da se lobiranje za povlačenje priznanja negativno odražava na nastavak dijaloga.

Izrazio je nadu da će se dijalog moći uskoro da se nastavi i uverenje da će EU u tome moći da pomogne.

Ivica Dacic, Peka Havisto Peka Havisto - Foto: Tanjug/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/ OGNJEN STEVANOVIC

Naglasio je da Finska podržava proširenje EU i da smatra da treba nastaviti proces, te da se nada i da će tokom predsedavanja Finske EU napredovati i evropsko približavanje Severne Makedonije i Albanije, što, kako je dodao, zavisi od mnogo faktora.

- Za nas je važno da Zapadni Balkan bude uključen u evropsku saradnju. Taj region nije izvan Evrope. Vaša uloga je važna u EU. Podržavam evropsku saradnju i smatram da je Srbija važna komponentna u njoj - istakao je on.

Havisto, je povodom predstojećih izbora u Srbiji kazao da je i sam bio deo opozicije, i da smatra da je njena uloga u demokratiji značajna i izrazio očekivanja da će mnoge preporuke ODIHR biti uključene u izborni proces.

Preneo je da je sa Dačićem razgovarao i o ulozi civilnog društva i mladima, koji su važni za budućnost zemlje.

Ivica Dačić izložba, Beograd Helsinki Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić - Foto: MSP

"ODNOSI DOBRI, VELIKI PROSTOR ZA DALJE UNAPREĐENJE"

Srbija i Finska imaju dobre bilaterane odnose, koji mogu dodatno da se unaprede, naročito na polju ekonomije, a Srbija je zahvalna Finskoj na podršci njenim evrointegracijama i podršci politici proširenja EU, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić je istakao da je Srbija zahvalna Finskoj na podršci evrointegracijama, jer, kako je rekao, postoje i zemlje u EU koje su protiv politike proširenja, odnosno one koje smatraju da treba usporiti sa tim, dok Unija sama ne izvrši reforme i promene posle unutrašnjih problema.

- Finska je jedna od zemalja koja podržava politiku proširenja i smatra da proširenje treba neometano da se nastavi, i mi smo zahalni na tome - rekao je Dačić.

Dodao je da je Srbija spremna da učestvuje u svim inicijativama Finske u tom pogledu, kao i da je spremna da otvori što vise poglavlja za vreme finskog predsedavanja, kako bi brže napredovala ka EU.

Takođe, Dačić je rekao da su teme razgovora bile i regionalna saradnja, unutrašnja politička situacija, kao i pitanja izbora na KiM, izbora u Srbiji, i ona važna za nastavak dijaloga sa Prištinom.

Preneo je novinarima da je u razgovoru sa finskim kolegom istakao da Srbija želi da se dijalogom dođe do obostrano prihvatljivog rešenja za Kosovo.

Ivica Dacic, Peka Havisto Ivica Dačić - Foto: Tanjug/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/ OGNJEN STEVANOVIC

Takođe, naveo je i da će Srbija ispuniti preporuke koje je ODIHR dao za parlamentarne izbore, ali da mu se, kaže, čini da je kod nekih opozicionih stranaka više reč o bojazni od rezultata izbora, jer je bezbednije i sigurnije da ne učestvuju nego da učestvuju.

Podsetio je da je formirana radna grupa koja se bavi saradnjom sa ODIHR, na čijem je čelu potpredsednik vlade Nebojša Stefanović.

Dačić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom finske diplomatije Pekom Havistom, istakao da su bilateralni odnosi Srbije i Finske dobri, ali da nisu dovoljno razvijeni, odnosno da mogu da budu i značajno bolji, posebno u oblasti ekonomije.

Kako je rekao, ekonomska saradnja dve zemlje je relativno manja u odnosu na mogućnosti, a prošle godine je trgovinska razmena iznosila oko 150 miliona evra.

- To može da bude i mnogo više - konstatovao je Dačić i dodao da postoje oblasti u kojima bi dve zemlje mogle da imaju i veću robnu razmenu i investicije.

U tom smislu, Dačić je naveo da je Srbija spremna da traži sve načine za povećanje dinamike susreta udruženja, komora, poslovnih foruma.

Dačić je podvukao i da postoji čitav niz drugih oblasti u kojima Srbija i Finska mogu uspešno da sarađuju, te da treba da radimo na definisanju zajedničkih interesa.

Finskom kolegi zahvalio je na poseti i poželeo da mu mandat bude obeležen jačanjem odnosa sa Srbijom i jačanjem dinamike bilateralnih susreta na najvišem nivou.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zürich 043

    1. oktobar 2019 | 18:19

    Nisu ni Trampove takse Kini prihvatljive ali su uvedene i opstaju,nisu takse RS veliki problem jer ima većih i sve se pomešalo.

  • Драган

    2. oktobar 2019 | 09:43

    Све су то лепе приче без преузимања било каквих мера .Кад су Шиптари отказали послушност држави и прешли у свакодневне терористичке акције (убијање службених лица и цивила ,уништавање српске имовине ,...) САД и ЕУ су се ујединили и најбруталније напали војно Србију ,и окупирали Косово и Метохију и предали их у дивљачке руке терориста .Да не дужим знамо какав терор је почео и траје .Сад се задовољавају са БЛА- БЛА-БЛА -.........БЛА .Наши политичари то њихово БЛА цене као нешто важно ??? С Р А М О Т А !

  • Milorad Vujicic

    2. oktobar 2019 | 04:29

    Nisu taxe problem nego EU nezakonito priznanje kosova.Da oni povuku priznanje bilo bi i bez taxi i bilo bi normalnija vladanje pristinskih politicara i ratnih huskaca.Da bi se branili i da bi nas bolje razumjeli i da bi shvatili da se Srbija mora postivati Ruske i Kineske vojne baze sa nuklearnim oruzjem i S500 instalirati pod hitno. Trece zapad da plati odstetu Srbiji za nehumane vojne akcije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA