• 1

U Skupštini Srbije danas rasprava o rebalansu budžeta i glasanje o izveštaju poverenika za zaštitu

Pored rebalansa, na dnevnom redu je i set finansijskih zakona

  • 1

Poslanici Skupštine Srbije počinju danas raspravu o rebalansu budžeta za 2019. godinu kojim se predviđa povećanje plata u javnom sektoru od osam do 15 odsto od 1. novembra.

Rebalansom budžeta je predviđeno da se do kraja godine potroši višak sredstava koji je tokom 2019. godine ostvaren u budžetu od 50 milijardi dinara.

Između ostalog, predviđeno je povećanje sredstava za konverziju dela duga građana za stambene kredite uzete u švajcarskim francima na osnovu Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima.

Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture povećana su sredstva za izgradnju putne infrastrukture, i to za realizaciju projekta izgradnje autoputa E-763, deonica Obrenovac - Ljig, za izgradnju autoputa E-761, deonica Pojate - Preljina, i autoputa Beograd - Sarajevo.

Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja povećan je iznos para koje će moći da daju za naučno-istraživačke delatnosti, dok su Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obezbeđena dodatna sredstva za isplatu naknada u skladu sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici s decom.

Fiskalni savet Srbije (FS S) podržava nameru vlade da kroz rebalans budžeta podeli višak sredstava koji je dobijen većim prihodima u iznosu od 50 milijardi dinara, ali ne podržava način raspodele tog novca, posebno to što je samo opremanju vojske i policije namenjeno 10 milijardi.

FS S je ukazao i da se iz suficita prelazi u mali deficit.

Pored rebalansa, na dnevnom redu je i set finansijskih zakona.

NA DNEVNOM REDU I GLASANJE O IZVEŠTAJU POVERENIKA ZA ZAŠTITU

Poslanici Skupštine Srbije glasaće danas o godišnjem izveštaju Poverenika za zaštitu ravnopravnosti za 2018. godinu, pošto su sinoć završili raspravu o toj tački dnevnog reda.

Pored toga, izjašnjavaće se i o predlogu da poslanica SNS-a Milena Turk bude članica Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999.godine.

Glasanje je zakazano za 9.45.

Skupština Srbije će nakon glasanja početi novu sednicu na čijem su dnevnom redu rebalans budžeta za 2019.godinu i set zakona iz oblasti finansija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • PETAR 1

    Gradjani Srbije, danas je doslo vreme (rebalans) da se ljubav prema velikom vodji plati. Nema rucka za dzabe, kao ni ljubavi.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima