• 10

Prvo rešenje kosovskog pitanja, pa EU: Jasan stav Nemačke

Nemački ambasador je rekao da najpre treba rešiti kosovsko pitanje da bi Srbija postala članica EU, a da će čim to postane moći da koristi sve prednosti EU koje su, kaže, velike

  • 10

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je danas da očekuje da će takse koje je uvela Priština biti ukinute nakon izbora 6. oktobra, da se format dijaloga neće menjati i ponovio da je sporazum Beograda i Prištine uslov za ulazak Srbije u EU.

Šib je, gostujući na televiziji Prva, istakao da se Nemačka zalaže za rešavanje kosovskog pitanja.

Nemački ambasador je rekao da najpre treba rešiti kosovsko pitanje da bi Srbija postala članica EU, a da će čim to postane moći da koristi sve prednosti EU koje su, kaže, velike.

- Nadamo se da će se uskoro ponovo obnoviti dijalog Beograda i Prištine u okviru koga se rešavaju pitanja - rekao je Šib.

Upitan da li su Nemačka i Francuska pripremile strategiju kako bi se odblokirao dijalog i kako neko tako jak ne može da utiče na ukidanje taksi, Šib je rekao da je žalosno što još nisu ukinute takse, uprkos svim pokušajima da se to reši, i izrazio nadu da će se to dogoditi, već posle izbora 6. oktobra.

- Nemačka i Francuska žele i dalje da podržavaju proces dijaloga, ali format će biti isti - Beograd i Priština vode dijalog uz posredovanje EU i novog predstavnika Borela. Razmišlja se da li će biti i neki poseban izaslanik koji će biti nadležan upravo za proces dijaloga. Nećemo stvoriti novi format već želimo da podržimo dijalog uz nadu da ćemo imati i neki pomak - rekao je Šib.

Gradimo mostove - pricamo o Evropi

Tomas Šib - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je dodao i da je važno da se Srbija i u ekonomskom smislu dalje razvija, kao i da Nemačka po tom pitanju može dati svoj doprinos.

- Na žalost Folksvagen neće investirati ovde, ali dolaze drugi nemački investitori koji otvaraju više radnih mesta - rekao je Šib i istakao da je na početku njegovog mandata pre godinu dana u nemačkim kompanijama radilo 48.000 ljudi, a da je sada taj broj porastao na 60.000.

- Zaista uživam u Beogradu. Diplomatski život je veoma intenzivan, kao i politički, kulturni. Voleli bismo da smo napravili i veći pomak što se tice kosovskog pitanja ili članstva Srbije u EU. Imamo dobre odnose sa Srbijom i nastavljamo u tom pravcu - rekao je nemački diplomata.

Govoreći o 30. godišnjici od rušenja Berlinskog zida, kada se Nemačka ujedinila, Šib je istakao da se u to vreme verovalo da granice gube na značaju, ali da do toga nije došlo.

- Mi smi u Nemačkoj sve stavljali na kartu ujedinjenaja Evrope, jer je za nas ujedinjenje bio poklon Evropi. Nemačka je iskoristila tu šansu i zalažemo se za evrointegracije - rekao je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Milorad Vujicic

    Moj odgovor ovom fasisti bi bio:Ruske i Kineske vojne baze sa nuklearnim oruzjem i S500 instalirati pod hitno preko cele Srbije sa supersonicnim raketama.

  • Sibin

    Ma pali bre fasisto!!!!!

  • Tara

    Vasi su generali i politicari nama veliko zlo naneli i sada pratim izjave sta vasi politicari pricaju kako je sa razlogom Srbija bombardovala srece ne imali a o Kosmetu vi mozete siptare za 24 sata naterati da priznaju da im je Beograd glavni grad.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima