• 8

Tokom noći izdat poseban nalog kosovskoj policiji: Sve oči su uprte u administrativnu liniju

Srbima se gaze prava i da ravnopravno učestvuju u kampanji, rekao je Đurić

  • 8

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da ima informacije da su predstavnici Prištine noćas izdali nalog policiji da dodatno kontrolišu administrativnu linju kako ne bi neko od predstavnika institucija Srbije došao da podrži Srbe uoči izbora na Kosovu zakazanih za 6. oktobar.

Da Srbe pretvaraju u građane drugog reda svedoči i to, kako kaže, što je ljudima iz centralne Srbije zabranjeno da dođu da ih podrže pred izbore.

- Tokom noći izdali nalog policiji da kontrolišu administrativnu liniju, da ne bi bi bilo ko došao da podrži Srpsku listu. Sa druge strane član Bundestaga Stefan Švarce govorio u Gnjilanu na skupu Pokreta samoopredeljenje i sedeo pored Kurtija koji se zalaže protiv dijaloga sa Srbijom - naveo je Ðurić.

Spot Nenada Rašića koji na albanskom jeziku poziva birače da glasaju za koaliciju "Sloboda" na izborima na KiM 6. oktobra treba da posluži kao alibi za pljačku srpskih glasova, ocenio je Ðurić i pozvao Srbe u južnoj pokrajini da masovno izađu na izbore i dajući glas Srpskoj listi spreče manipulaciju.

Marko Đurić

Đurić - FOTO: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Ðurić je na Pinku rekao da je Rada Trajković iz Saveza za Srbiju Dragana Ðilasa perjanica te liste, a Nenad Rašić njen "potrčko" i pravi saradnik.

- Nisu u staju da se odupru nalozima spolja, dela međunarodne zajednice čiji je nalog jasan, a to je učiniti sve da se Srpskoj listi, odnosno predstavnicima države Srbije na KiM, na ovim izborima iseku krila, kako bi bile isečene sve veze sa Srbijom - rekao je Ðurić.

Kaže da Srbi pozvaju Albance da glasaju za njih iako znaju to nijedan Albanac nikada ne bi uradio.

Ðurić objašnjava će se posle izbora videti da su i u sredinama gde nema nijednog Srbina, pošto su proterani, biti glasova za Srbe koji su protiv države Srbije i to putem takozvanih nevažećih listića.

- Samo se dogovore albanske vladajuće stranke kako da zamene te listiće i gurnu ih Radi i Rašiću. Posle će da kažu da su imali smo spot i da je to dalo rezultate - naveo je Ðurić.

Direktor Kancelarije za KiM ističe da je u toj situaciji jedini odgovor da izađe što više Srba, kao nikada do sada, odnosno da izađe svaki Srbin sa pravom glasa, jer će Srbi jedino masovnošću moći da zaštite svoju izbornu volju.

- Neće moći da pokradu hiljade glasova ako svaki Srbin sa pravom glasa izađe i tako omogući da se sačuvaju organske veze sa institucijama države Srbije. Apelujem da imamo prema Albancima jedan glas, a to je glas države Srbje. Srpska lista je jedini državni projekat Srbije putem koga Srbija čuva svoj institucionalni uticaj u pokrajinskm institucijama. I zato sviđala se nekom ova ili ona politika, direktna podrška državi Srbiji je da se podrži Srpska lista - poručio je Ðurić.

On ne očekuje "spektakularnu" reakciju Međunarodne zajednice na to što se Srbi na KiM očigledno guraju u status građana drugog reda, što im nije dozvoljeno da promovišu predizborne spotove, da dođe neko iz Srbije da ih podrži.

Naglašava da je Srpska lista na tužbu BIRN-a za spot u kome kažu "Kada Srbija zove ja dajem svoj glas" kažnjena sa 30.000 evra.

- Za njih je to govor mržnje. To nam pokazuje da je BIRN pomoćni organ prištinske vlasti - rekao je Ðurić, rekao je Ðurić i dodao da za BIRN i Prištinu nije govor mržnje kada "perjanice Dragana Ðilasa Rada Trajković i Nenad Rašić" prave spot na albanskom i pozivaju albanske birače da zauzmu srpska mesta u parlamentu u Prištini i kada za Srpsku listu kažu da je "monstrum".

Rada Trajković i Rašić podržavaju nezavisno Kosovo i, kako kažu, stvaranje najnovije države, napomenuo je Ðurić.

Direktor Kancelarije za KiM dodaje da su Albanci složni kada treba da izvrše pritisak na Srbe, kao i deo međunarodne zajednice i da se nisu slučajno ustremili na Srpsku listu.

- Njima je cilj da dovedu Srbe koji će reći da prihvataju nezavisno Kosovo - dodao je Ðurić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Mihailović

    Rekao sam da šta hitler i ndh nisu uspjeli do kraja završiti to ja završila njemačka kad se ujedinila. Potpuno završila u hrvatskoj i na Kosovo i Metohiji i delomično u bosni...i to ne krije da se zalaže da završi nezavisno kosovo, a rade i na unitarnoj bosni, tako da bi Srbi gde su doživeli genocid nakon 50 godina od 2.SR tu potpuno nestali

  • Toni

    Svi da glasaju za srpsku listu.

  • Tara

    enver hodzine komunjare se mnogo sile doci ce i nase vreme.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima