≫ 

Građani treba da znaju da smo mi njima servis, a ne oni naši kuriri: Brnabić o reformi javne uprave

- Ovaj izveštaj nam daje snažan vetar u leđa da nastavimo dalje - podvukla je Brnabić

  • 34
Ana Brnabic Foto: Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je ostvaren veliki napredak u oblasti reforme javne uprave, koja je, uz vladavinu prava i ekonomske reforme, jedan od tri ključna stuba evropskih integracija Srbije.

Na predstavljanju izveštaja SIGME, organizacije koja je u okviru Evropske komisije i OECD zadužena za praćenje reformi javnih uprava, Brnabić je istakla da u tom izveštaju stoji da je Srbija postala lider u regionu u oblasti pružanja usluga građanima i elektronskoj upravi, sa ambicijom da se takmiči sa najboljima u svetu.

- Ovaj izveštaj nam daje snažan vetar u leđa da nastavimo dalje - podvukla je Brnabić.

Srbija, kako kaže, zna kakva treba da postane uprava kako bi građani u svakom trenutku bili uvereni "da smo mi tu zbog njih, a ne oni zbog nas".

Ana Brnabic Ana Brnabić - Foto: Slobodan Miljević

- Građani treba da znaju da smo mi njima servis, a ne oni naši kuriri od kojih se očekuje da nam olakšaju posao - istakla je Brnabić.

Premijerka je navela da će nastaviti da insistira na digitalizaijci koja, pored ostalih prednosti, predstavlja i značajan instrument u borbi portiv korupcije.

Kako kaže, zaposleni u javnoj upravi međusobno su do sada razmenili više od 5,3 miliona podataka, što znači da toliko puta građani nisu nosili papire od šaltera do saltera, već da je to uprava radila za njih, od 1. juna 2017. godine, kada je pušten u rad sistem za automatsku razmenu podataka.

Ana Brnabic Ana Brnabić - Foto: Slobodan Miljević

Brnabić je podsetila da su uvedne važne elektronske usluge, kao što su e-repcet, e-beba, s-dnevnik, elektronski upis dece u vrtić, plaćanje platnim karticama na protalu e-uprave, plaćanje i provera poreza na imovinu...

Donet je Zakon o centralnom registru stanovništva, završava se Adresni registar, usvojen je Zakon o elektronskoj upravi, Zakon o elektronskom poslovanju. Počela je izgradnja državnog DATA centra u Kragujevcu.

Navela je i da je 2016. godine preuzela Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, ali da je pre toga mnogo teških stvari bilo rešeno i da za to duguje veliku zahvalnost njenoj prethodnici na ministarskom mestu, Kori Udovički.

- Danas su građani Srbije navikli na elektronsku upravu. Zahtevaju od nas više elektronskih usluga i kritikuju što smo spori, što još uvek postoje papiri po koje treba da odlaze na šaltere umesto da ih državni organi razmene između sebe - navela je ona.

Da reforma javne uprave ide u dobrom pravcu svedoči, kako kaže, i istraživanje koje je urađeno za potrebe USAID Projekta za ekonomski razvoj, kojim je bilo obuhvaćeno 1.000 malih i srednjih preduzeća.

- Čak 72 odsto preduzeća kaže da je porasla transparentnost i predvidivost poslovanja u našoj zemlji u poslednjih 12 meseci. U 2013. godini to je bilo 45 odsto - zaključila je ona.

FABRICI: REFORMA JAVNE UPRAVE POKRETAČKA SNAGA ZA PRISTUP EU

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici rekao je danas da je reforma javne uprave, koja ima najveći uticaj svakodnevni život građana i poslovanja ujedno i jedna od pokretačkih snaga za pristup Srbije EU.

- To su dva lica istog novčića. Što bude više napretka, biće više rezultata koji će se osetiti u životu građana - rekao je Fabirci na predstavljanju izveštaja SIGME, organizacije koja je u okviru Evropske komisije i OECD zadužena za praćenje reformi javnih uprava.

- Reforma javne uprave je motor demokratske uprave zasnovane na principima vladavine prava. Efikasna, transparentna, odgovorna javna uprava doprinosi ekonomskom napretku, kao važnom elementu razvoja države, a uštedom sredstava osigurava i dodatu vrednost za državu - naglasio je Fabrici.

Podsećajući da je EU u reforme javne uprave u Srbij već investirala 80 miliona, on je istakao zadovoljstvo što se vide rezultati kroz omogućene e usluge.

Ana Brnabic - Reforma javne uprave je motor demokratske uprave zasnovane na principima vladavine prava - Foto: Slobodan Miljević

Kako je rekao, portal e uprave već je uvezao više od milion građana Srbije što je važan rezultat za IT stranu.

- Kada govorimo o uspehu treba da se osvrnemo u na oblast u kojoj još ima posla da se uradi. U tom smislu u našem godišnjem izveštaju za EK ohrabrujemo Srbiju da uradi više na transparetnosti javnih nabavki i da dodatno uloži u profesinalizaciju državnih službenika, to će biti deo razgovora koji će se odvijati sutra - naveo je šef Delegacije EU.

On je ukazao da se reforma javne administracije ne dešava preko noći već da je to proces u kojem rezultati stižu kako se reforma implementira.

- U tom procesu EU će biti uz srpske vlasti i građane, kako bi refomra bila što dublja i što efikasnija - rekao je Fabrici.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    2. oktobar 2019 | 12:06

    Eh!

  • Lazar bg

    2. oktobar 2019 | 12:53

    Šta nam je na usluzi? Dok ne daš doktoru dve svoje plate neće ni da te pregleda.

  • Stavra

    2. oktobar 2019 | 18:16

    Rešite problem nasilnih taksista i uklonite ih sa ulice. Pod hitno izmeniti Zakon. Proveriti im detaljno sve diplome posebno one iz bivših jugoslovenskih republika. Uvesti im obavezno donošenje uverenja da nisu kažnjavani za težs krivična dela i nisu pod istragom, ukinuti im paušalni porez i uvesti im u vozilima obaveznu fiskalnu kasu i da svako taksi vozilo ima automat za plaćanje platnim karticama. Obavezna kontrola čistoće vozila. Obavezan lekarski pregled sa testom na droge. Poznavanje komunikacije na engleskom jeziku. Sramota je kako izgledaju, puše u vozilima, štrokavi, prljavi i sl. Čast izuzecima koji su zaista na evropskom nivou ali njih je jako malo. Otiđite na aerodrom i pogledajte na šta liče.Krajnje je vreme da se taj problem reši !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA