≫ 

Predsednik češkog parlamenta u Skupštini Srbije: Evo šta on kaže o povlačenju priznanja tzv. Kosova

Vondraček je u Skupštini Srbije tokom obraćanja kazao da ne može da ne pomene pitanje Kosova, jer, smatra da svi to od njega u Srbiji očekuju, te da on ne neće da izbegne temu, jer se to ne radi među prijateljima

  • 1
Vondracek i Gojković Tanjug Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Predstavničkog Doma Parlamenta Češke Radek Vondraček ocenio je danas da zahvaljujući izjavi predsednika Češke Miloša Zemana o mogućem preispitivanju povlačenja priznanja KiM može doći do novog impulsa u rešavanju kosovskog pitanja, međutim, ukazao je i da smatra da se trenutno ne može očekivati promena pozicije Češke.

Vondraček je u Skupštini Srbije tokom obraćanja kazao da ne može da ne pomene pitanje Kosova, jer, smatra da svi to od njega u Srbiji očekuju, te da on ne neće da izbegne temu, jer se to ne radi među prijateljima.

On je istakao da priznanje Kosova u Češkoj Republici prate i različiti sporovi, navodeći da priznanje nikada u češkom društvu nije imalo većinsku podršku.

Vondracek i Gojković Tanjug Vondraček - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Podsetio je da je Poslanički dom čak usvojio odluku kojom je pozvao vladu da se potrudi da nađe drugo, alternativno rešenje i da budućnosti vidi u celoevropskoj saradnji i učlanjenjem regiona u EU.

- Na kraju je ipak došlo do toga u određenoj situaciji, pod pritiskom i utiskom argumenata koji nisu bili precizni i ispravni što je vreme pokazalo. Znam šta je češki predsednik izjavio i kakvu su pažnju njegove reči privukle u svetu. Drago mi je što je to izjavio, jer to ima simbolički značaj za prijateljstvo naša dva naroda - rekao je Vondraček.

Vondracek i Gojković Tanjug Vondraček i Gojković - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Uveren je, kaže, da zahavaljujući Zemanovim rečima može doći da novog impulse u rešavanju pitanja Kosova.

Vondreček je primetio da nije pravedno da se samo od Srbije nešto traži, navodeći da bi Zapad trebalo da i od kosovskih Albanaca traži neke pomake u smislu pravne države, demokratske urave, borbi protiv korupcije i terorizma i završetka neprijateljstva.

- Ako se svi budemo ponašali civilizovano moguće je da ćemo naći neki sporazum - rekao je Vodnreček.

On je dodao da Češka podržava ulazak Srbije u EU, ističući da stabilnost Evrope nije moguća bez Zapadnog Balkana, a da stabilnost Zapadnog Balkana nije moguća bez Srbije.

"SRBIJA KLJUČNA ZEMLJA ZAPADNOG BALKANA"

- Češka Republika snažno podržava integraciju zemalja Zapadnog Balkana u EU, a Srbija je ključna zemlja koja bi trebalo da postane deo unije - ocenio je Vondraček, koji danas boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

Vondraček je posetu započeo u Domu Narodne skupštine gde je imao sastanak sa predsednicom Majom Gojković, i obratio se poslanicima na posebnoj sednici.

Kako je istakao, Češka podržava proširenje EU naročito kada su u pitanju zemlje Zapadnog Balkana.

- Stabilnost Evrope nije moguha bez Zapadnog Balkana, a stabilost Zapadnog Balkana nije moguća bez Srbije i ona je ključna zemlja koja bi trebala da se pridruži EU - poručio je Vondraček.

Vondracek i Gojković Tanjug Vondraček i Gojković - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On je naveo da će Češka u okviru predsedavanja Višegradskom grupom nametnuti i zalagati se za temu proširenja.

Vondraček je zahvalio predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković i na organizaciji izložbe fotografija, posvećene tridestetoj godišnjici Plišane revolucije koju je delegacija česke ovom prilikom obišla u holu Doma Narodne skupštine.

Takođe, obraćajući se na posebnoj sednici poslanicima rekao je da Srbiju i Česku povezuje prijateljstvo, savezništvo i bratstvo i da je za oba naroda karakteristično to što su živela pod tuđom vlašću i borila se za samostalnost i slobodu.

Naveo je da trgovinska razmena dve zemlje beleži rast, a tradicionalno prijateljstvo, savezništvo i poverenje doprinose i rastu zajedničkog biznisa, te dodao da prostora za saradnju još ima, između ostalog i u oblasti bezbednosti, odbrambenoj, namenskoj industriji..

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković kazala je da parlamentarna saradnja može da doprinese i ukupnoj bilateralnoj saradnji koja je na visokom nivou u poslednje vreme.

Ona je navela da su u Srbiji još jaki utisci posle posete češkog predsednika Miloša Zemana.

- Danas smo sa gospodinom Vondračekom imali sadržajan razgovor o pitanjima unapređenja parlamentarne saradnje - rekla je Gojković i pozvala ga da na predstojećem zasedanju Skupštine interparlamentarne unje IPU koja se održava od 13. do 17. oktobra predvodi delegaciju Češke.

Vondracek i Gojković Tanjug Vondraček i Gojković - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Navela je da je veoma važna snažna podrška Češke Srbiji na putu ka punompravnom članstvu u EU.

- Česka država podržava snažno politiku proširenja na Zapadnom Balkanu i ističe da je Srbija jedna od najozbiljnijih kandidata za to - rekla je Gojković.

Podsetivši da Češka predsedava Višegradskom grupom, Gojković je navela da će predsednik Aleksandar Vučić sutra na poziv češkog predsednika Miloša Zemana prisustvovati Samitu Višegradska grupa plus što je, istakla je, veliko priznanje za Srbiju.

- Razgovarali smo o tome da Višegradska grupa proširi saradnju i na parlamentarnom nivou - rekla je Gojković.

Danas je, dodala je, bilo reči i o potencijalima za saradnju dve države u mnogim oblastima, a takođe i o dijalogu Beograda i Prištine.

Ona je navela da je od predsednika Predstavničkog doma Parlamenta Češke Republike zatrazila podršku Srbiji na traženju puta i obnovi dijaloga, a u cilju pronalaženja kompromisnog rešenja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    2. oktobar 2019 | 16:33

    SVA OVA STRKA U ZADNJE VREME OKO PRIJEMA U EU JE VELIKA ZAMKA ZA SRBE I SRBIJU.NE U EU,SAMO EKONOMSKI.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA