Šef Delegacije EU: Sledeće nedelje prvi razgovor u međupartijskom dijalogu

Vlada Srbije drži reč, mi smo rekli da želimo dijalog - nadovezala se Brnabić

  • 1
Ana Brnabic Foto: Slobodan Miljević

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da sledeće nedelje očekuje preliminarne razgovore u Skupštini Srbije, uz posredovanje Evropskog parlamenta.

Fabrici je novinarima u Beogradu rekao da je parlament mesto gde bi međupartijski dijalog trebalo da se odvija i da je zadvoljan što je predsednica Skupštine Maja Gojković prihvatila ideju Evropskog parlamenta da posreduje u tom dijalogu.

- Uvek smo zagovarali dijalog u svim oblastima društva kao deo procesa pristupanja EU - rekao je Fabrici.

On je konstatovao da Srbiju naredne godine čekaju redovni izbori i da su ohrabrivali Vladu da usvoji preporuke međunarodnih organizacija, uključujući i ODIHR, u cilju poboljšanja izbornog procesa i održavanja fer, slobodnih i transparentnih izbora.

- Aktivnosti Vlade Srbije idu u pravom smeru sa osnivanjem radne grupe i merama koje se preduzimaju, ali ključna će biti njihova primena - rekao je Fabrici.

Ana Brnabic Brnabić, Fabrici i Ružić - Foto: Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić podsetila je da je Vlada usvojila 11 zaključaka koje su preporuke nevladinih organizacija, Cesid i CRTA, za dodatano unapređenje izbornog procesa, navodeći da je on bolji nego 2012. godine.

- Vlada Srbije drži reč, mi smo rekli da želimo dijalog - rekla je Brnabić i najavila da će na sednici Vlade u četvrtak biti usvojene i određene izmene pojedinih zakona.

- Što se tiče dijaloga u parlamentu, to ne zavisi od nas - rekla je ona i podsetila da se sa ministrima uvek odazivaž pitanjima poslanika poslednjeg četvrtak u mesecu.

Šta god mi uradili, ukazala je ona, postoje oni koji će bojkotovati, a to nije vladavina prava i jačanje institucija.

- Predsednica parlamenta je pozvala na dijalog, ali nisu se odazvali - podsetila je Brnabić.

(Telegraf.rs/Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    3. oktobar 2019 | 07:41

    NE U EU.Moraju povuci nelegitimno priznanje odmah.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA