• 4

Američki državni sekretar u Podgorici i na Ohridu govoriće o Kosovu i ulozi Rusije u regionu

SAD su "veoma angažovane i fokusirane" na Zapadni Balkan koji je "strateški važan za viziju Evrope, ujedinjene, slobodne i u miru" što pokazuje odluka državnog sekretara da Metjua Palmera postavi za svog specijalnog predstavnika za Balkan, navodi se u Vašingtonu

  • 4

Američki državni sekretar Majk Pompeo koji će u sklopu evropske turneje 4. oktobra posetiti Crnu Goru i Severnu Makedoniju nagalasiće u obe zemlje podršku SAD rešavanju problema, među kojima su i odnosi Beograda i Prištine.

Prema najavama iz Stejt departmenta, jedna od tema o kojoj će se razgovarati u Podgorici i Ohridu biće i destabilizirajuća uloga Rusije u regionu.

Očito je da su SAD angažovane u tom pogledu i da žele da vide napredak, a da je grčko-severnomakedonski Sporazum iz Prespe pokazao da je rešeno nešto za šta su mnogi mislili da neće nikada biti, preneli su makedonski mediji.

- SAD su "veoma angažovane i fokusirane" na Zapadni Balkan koji je "strateški važan za viziju Evrope, ujedinjene, slobodne i u miru" što pokazuje odluka državnog sekretara da Metjua Palmera postavi za svog specijalnog predstavnika za Balkan - navodi se u Vašingtonu.

Goran Svilanović, Bled

Palmer - Foto: Printskrin/facebook.com/BledStrategicForum

U razgovoru sa predsednikom Milom Đukanovićem, premijerom Duškom Markovićem i ministrom spoljnih poslova Srđanom Darmanovićem, Pompeo će, kako se očekuje, naglasiti važnost dubokog i trajnog partnerstva dve zemlje.

Tokom prve zvanične posete jednog državnog sekretara SAD Crnoj Gori od obnove njene državne nezavisnosti 2006, Pompeo će takođe naglasti otvorenost NATO za nove članice i doprinos koji je Crna Gora, iako mala zemlja, toj alijansi donela svojim geografskim položajem.

U razgovorima s makedonskim predsednikom Stevom Pendarovskim i premijerom Zoranom Zaevom, potpredsednikom vlade Bujarom Osmanijem i ministrima spoljnih poslova i odbrane Nikolom Dimitrovom i Radmilom Sekerinskom u Ohridu Pompeo će, kako je prenela agencija IA, još jednom naglasiti da je Sporazum iz Prespe izuzetan i hrabar korak za stabilizaciju i prosperitet regiona i za pristupanje NATO i EU.

Razgovori će, kako se navodi, biti fokusirani na sigurnost, kao i na mogućnosti ekonomskog razvoja zemlje.

Postizanjem Prespanskog sporazuma i članstvom u NATO, priliv direktnih stranih ulaganja u Severnu Makedoniju u 2018. godini dostigao je 738 miliona dolara, što je rekord za zemlju.

Kako je prenela MIA, Stejt department je potvrdio i da će jedna od tema o kojoj će se razgovarati u Podgorici i Ohridu biti destabilizirajuća uloga Rusije u regionu. Moskva je pokušala državni udar u Crnoj Gori pre dve godine i potkopavala potpisivanje Ugovora iz Prespe, navodi se.

- Vidimo učinke ruskih zlonamernih aktivnosti u regionu i to je zabrinjavajuće pitanje. Mnogo smo puta ponavljali da suverene i nezavisne zemlje i njihovi narodi odlučuju o svojoj budućnosti i kuda žele ići, o svojoj odluci da zatraže članstvo u NATO - naveo je američki zvaničnik.

Pompeo će pre Crne Gore posetiti Italiju i Vatikan a evropsku turneju će završiti posetom Grčkoj.

(Telegraf.rs/Beta)

Komentari

  • Milorad Vujicic

    Najveci destabilizator na ovoj zemaljskoj kugli je USA i njeni pljackaski potezi.Pirati 21 stoljeca.

  • nikolas

    NATO MONSTRUMI OPET PRETE SRBIMA VADJENJEM ORGANA I GENOCIDOM!!!

  • PRC

    Oseća se sve veći uticaj srpske politike na američko mišljenje. HIHIHIHIHI

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima