Nedvosmislena podrška Srbiji na putu ka EU: Brnabić razgovarala sa novim ambasadorom Francuske

Ambasador Falkoni potvrdio je da je Francuska nedvosmisleno pokazala spremnost da pruži svu neophodnu pomoć Srbiji u domenu reformi i ispunjavanju kriterijuma na putu ka Evropskoj uniji,

  • 2
Zastave Srbije i Francuske, srpska i francuska zastava, Srbija, Francuska Foto: Marko Jovanović

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je danas u razgovoru sa novoimenovanim ambasadorom Francuske u Srbiji Žanom Lujom Falkonijem da su odnosi dveju zemalja izuzetno napredovali u ovoj godini, učvršćivanjem političkog dijaloga i strateškog partnerstva.

Premijerka Brnabić podsetila je i na nedavnu posetu predsednika Emanuela Makrona Srbiji, u julu ove godine, kojom je, prema njenim rečima, otvoreno novo poglavlje u našim odnosima i dat i snažan podsticaj svestranoj saradnji. Francuska je važna zemlja za Srbiju, navela je premijerka i dodala da je njena podrška i konkretna pomoć na ekspertskom nivou, od velikog značaja za dalji proces evroitegracija.

Ambasador Falkoni potvrdio je da je Francuska nedvosmisleno pokazala spremnost da pruži svu neophodnu pomoć Srbiji u domenu reformi i ispunjavanju kriterijuma na putu ka Evropskoj uniji, dodajući da su region Zapadnog Balkana, a pre svega Srbija, vraćeni u polje francuskog interesovanja.

Dodao je da će i lično biti posvećen razvoju srpsko-francuskih odnosa, naročito u oblasti ekonomije i pružanju podrške i podsticaju francuskih firmi da ulažu u Srbiji. Prema njegovim rečima, naša država je uspela da stvori ekonomski stabilno okruženje i tržište atraktivno za nova ulaganja.

Predsednica vlade objasnila je da su jačanje ekonomije i stvaranje povoljne klime za nova ulaganja, kao i reforma u oblasti vladavine prava, važni prioriteti vlade i izrazila očekivanje da će zajedničkim snagama raditi na međudržavnim projektima i dolasku novih francuskih kompanija u Srbiju.

Kada je u pitanju reforma javne uprave, Brnabić je navela da su iskustva i praksa Francuske u ovom domenu od izuzetnog značaja za Srbiju, pre svega pomoć koju je ova zemlja pružila prilikom osnivanja Nacionalne akademije za javnu upravu.

Ambasador Francuske izrazio je očekivanje da će se u budućnosti saradnja ojačati i na polju kulture, s obzirom na to da u Srbiji postoje tri francuska instituta, od kojih je jedan u Novom Sadu, evropskoj prestonici kulture za 2021. godinu.

Ističući da će lično biti posvećena jačanju veza naše dve zemlje na svim poljima, premijerka Brnabić poželela je ambasadoru Francuske mnogo sreće u budućem radu i uspešan mandat u Srbiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    3. oktobar 2019 | 07:35

    EUda plati prvo odstetu nanesenu Srbiji iSrbima ,povuku priznanja Kosova pa cemo onda nastaviti razgovore o slobodnoj trgovini.Politicki Ruske i Kineske vojne baze sa nuklearnim oruzjem i S500 instalirati pod hitno preko cele Srbije.

  • Milorad Vujicic

    3. oktobar 2019 | 04:46

    Ekonimski ako nam odgovara politicki ne .Moraju obestetiti Srbe i Srbiju i povuci nezakonito priznanje kosova. Ruske i Kineske vojne baze sa nuklearnim oruzjem i S500 instalirati pod hitno preko cele Srbije hitno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA