Predložene izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti: Nove mere za bolji izborni proces

Nacrt Zakona nalazi se u javnoj raspravi od danas, 3. oktobra 2019. godine, a tekst Nacrta objavljen je veb-stranici Ministarstva finansija

  • 0
Sednica Vlade Srbije

Foto: VLADA SRBIJE

Ministarstvo finansija je na predlog Radne grupe za saradnju sa OEBS i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava izradilo Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije posle današnje sednice.

Kako piše u saopštenju, cilj pomenutog akta je pojačavanja odgovornosti političkih subjekata, učesnika izbora, kada je reč o korišćenju i raspolaganju javnim resursima, kao i jačanju ovlašćenja Agencije za borbu protiv korupcije u pogledu sankcionisanja onih političkih subjekata koji ne poštuju odredbe zakona u izbornoj kampanji.

Sednica Vlade Srbije

Današnja sednica Vlade Srbije - Foto: VLADA SRBIJE

Nacrt Zakona nalazi se u javnoj raspravi od danas, 3. oktobra 2019. godine, a tekst Nacrta objavljen je veb-stranici Ministarstva finansija.

Ovo je jedna u nizu aktivnost koje Vlada Republike Srbije preduzima za unapređenje izbornog procesa. Suština navedenih izmena ogleda se u zabrani korišćenja sredstva iz budžeta Republike Srbije, odnosno lokalnih budžeta, uključujući službene prostorije, vozila, vebsajtove i inventare državnih, pokrajinskih i lokalnih organa, javnih ustanova i javnih preduzeća, za potrebe izbornih kampanja.

Sednica Vlade Srbije

Vulin i Stefanović na današnjoj sednici Vlade - Foto: VLADA SRBIJE

Politički subjekt može da koristi za izbornu kamanju prostorije i usluge državnih organa ukoliko su te prostorije i usluge dostupne pod jednakim uslovima svim političkim subjektima, odnosno učesnicima izbora, navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA