Šta sledi posle izbora na Kosovu: Ovo je propisani scenario

Ustav nalaže da ako nova vlada ne dobije podršku u Skupštini tzv. Kosova, predsednik u roku od deset dana imenuje novog mandatara, ali ne postoji i vremenski rok do kada bi to morao da učini

  • 1

Predsednik privremenih prištinskih institucija, nakon izbora na Kosovu i konsultacija sa političkim partijama ili koalicijama, koje su dobile neophodnu većinu za formiranje vlade, predlaže skupštini kandidata za premijera, a potom, mandatar mora u roku od 15 dana da zatraži od Skupštine glasanje o izboru nove vlade, za šta je potreban 61 od 120 poslaničkih glasova.

Takođe, Ustav nalaže da ukoliko nova vlada ne dobije podršku u Skupštini tzv. Kosova, predsednik je dužan da u roku od deset dana imenuje novog mandatara za sastav vlade, ali ne postoji i vremenski rok do kada bi predsednik morao da imenuje mandatara.

Skupština smaoproglašene države Kosovo se bira na mandat od četiri godine od dana održavanja konstitutivne sednice, koja mora biti održana u roku od trideset dana od zvaničnog objavljivanja rezultata izbora.

Odlukom Ustavnog suda iz 2014. godine, predsednika skuštine predlaže samo pobednički politički subjekat, a ne eventualna postizborna koalicija.

Kosovski parlament Ustav nalaže da ako nova vlada ne dobije podršku u Skupštini tzv. Kosova, predsednik u roku od deset dana imenuje novog mandatara, ali ne postoji i vremenski rok do kada bi to morao da učini-Foto: AP/Tanjug

Ovoga puta to umanjuje prostor za politički dogovor, jer je predsedničko mesto već zauzeto, mandat predsednika Kosova Hašima Tačija traje sve do proleća 2021. godine.

Ponovni izbori se raspisuju ukoliko Skupština Kosova ni drugi put ne izabere vladu i oni moraju biti održani u roku od četrdeset dana od dana objavljivanja.

Broj članova vlade Kosova određuje se unutrašnjim aktom, a Ustav nalaže da najmanje jedno ministarstvo mora da pripadne srpskoj zajednici i jedno nekoj drugoj nevećinskoj zajednici na Kosovu.

Ukoliko Vladu u Prištini čini više od 12 ministarstva i treći ministar mora biti iz nevećinske  zajednice.

Prema podacima CIK-a pravo glasa ima 1.937.869 građana, a za 120 poslaničkih mesta u Skupštini Kosova, boriće se 25 političkih subjekata, od toga 20 stranaka, 4 koalicije i jedan nezavisni kandidat.

Prema Ustavu Kosova, albanski politički subjekti moraju da pređu izborni prag od 5 odsto kako bi ušli u poslaničke klupe u Skupštinu, dok je za manjinske zajednice rezervisano 20 poslaničkih mesta: 10 za Srbe, 4 za Rome, Aškalije i Egipćane, tri za Bošnjake, dva za Turke i jedno za Gorance.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    4. oktobar 2019 | 04:24

    Kosovo je Srbija ma kako da se organizirz mora dobiti pecat od Srbije.Sto pre to shvate bice lakse svima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA