• 3

Tramp imenuje specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine

U pitanju je aktuelni američki ambasador u Nemačkoj

  • 3

Predsednik SAD Donald Tramp imenovao je Ričarda Grenela, aktuelnog američkog ambasadora u Nemačkoj, za specijalnog predsedničkog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine, saopšteno je iz Bele kuće.

Ričarda Grenela za taj položaj mora da potvrdi Senat, navodi Glas Amerike.

Кako piše Vašington tajms, Ričard Grenel bi trebalo da uporedo obavlja obe funkcije.

Vašington tajms dodaje da je Tramp kasno sinoć izabrao Grenela za specijalnog izaslanika.

Ričad Grenel je ambasador SAD u Nemačkoj od 8. maja 2018. Spoljnopolitički autor i komentator, Grenel je 2010. osnovao konsultantsku firmu "Kapitol Medija Partners". Skoro dve decenije bio je glavni savetnik za komunikacije zvaničnicima na federalnom, državnom, lokalnom i međunarodnom nivou.

TAJNI SASTANAK SA TAČIJEM U BERLINU

Prema pisanju Vašington posta, Grenel se krajem decembra prošle godine u Berlinu sastao sa predsednikom tzv. Kosova Hašimom Tačijem. Post u tom članku Grenela naziva Trampovim "čovekom od poverenja", a Tači je upravo njemu tada navodno obećao povlačenje odluke o tarifama na srpsku robu.

Predsedništvo tzv. Kosova nije zvanično najavilo sastanak, na kojem je Grenel, prema američkim zvaničnicima, navodno pozvao na normalizaciju odnosa Kosova i Srbije i direktne pregovore između dve zemlje. Takođe je izrazio zabrinutost zabog gej prava na Kosovu.

Sastanak Tačija i Grenela dogodio se nekoliko dana pošto je predsednik Tramp uputio pisma Tačiju i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kojima je naveo da su Sjedinjene Države spremne da pomognu naporima "u postizanju sporazuma koji bi uvažio interese i Kosova i Srbije".

KONTROVERZE

Grenelov rad na mestu ambasadora u Nemačkoj smatra se kontroverznim. Odmah po dolasku u Berlin našao se na udaru kritika zbog komentara da bi nemačke kompanije trebalo da prestanu da posluju sa Iranom, pošto je Tramp povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma iz 2015. U intervjuu za desničarski medij "Brajtbart njuz" izjavio je da želi da „osnaži“ evropsku desnicu posle čega su ga kritikovali političari iz nemačke vladajuće koalicije, ali i opozicije, a nemačka vlada najavila da će tražiti zvanično pojašnjenje tog stava.

U martu 2019, Grenel je nemačke planove o vojnoj potrošnji unutar NATO-a opisao kao nedovoljne, posle čega ga je Volfgang Kubicki, potpredsednik opozicionih "Slobodnih demokrata" optužio da se meša u politička pitanja suverene zemlje. Kubicki je ocenio da se američki diplomata "ponaša kao visoki komesar neke okupacione sile" i da treba da zna da "nemačka tolerancija ima granice".

Grenel je 2012. postao spoljnopolitički portparol u kampanji tada republikanskog predsedničkog kandidata Mita Romnija, ali je otpušten samo nekoliko nedelja kasnije. Kako su prenosili mediji, postojala je tenzija u vezi sa tačnom ulogom koju je trebalo da obavlja u kampanji, a otpuštanju su doprineli njegovi nepromišljeni tvitovi sa uvredljivim komentarima ponekad na račun istaknutih žena u javnom životu, kao što je TV voditeljka Rejčel Medou. Neki mediji, međutim, smatraju da je otpušten zbog pritiska konzervativnih republikanaca, koji su se protivili Grenelu zato što je otvoreno gej političar.

Ričard Grenel je bio čest komentator konzervativne TV mreže Foks Njuz.

(Telegraf.rs/RTS/VOA)

Komentari

  • Joja sa Kozare

    Ovaj izgleda ko sipac .

  • 😳😳😳

    Blago nama,u prevodu nagrabusili smo

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima