≫ 

Poslanici dobili poziv za međustranački dijalog u Skupštini Srbije: Ove stranke potvrdile učešće

Prva runda dijaloga biće usmerena na unapređenje uslova za održavanje parlamentarnih izbora

  • 1

Poslaničke grupe u Skupštini Srbije dobile su poziv za učešće u Međustranačkom dijalogu uz posredovanje Evropskog parlamenta, 9. i 10. oktobra, a u pismu koje je predsednik Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove Dejvid Mekalister uputio predsednici Maji Gojković predlaže se da se dijalog vodi u skladu sa pravilom o poverljivosti, “Chatham House”.

Poslanički klub Demokratske stranke odlučio je da njihovi predstavnici učestvuju u međustranačkom dijalogu. Poslanik DS-a Radoslav Milojičić rekao je za Tanjug da će ispred poslaničkog kluba sastancima prisustvovati predsednik stranke Zoran Lutovac i zamenik šefa poslaničke grupe Balša Božović.

I Socijaldemokratska stranka saopštila je da će se odazvati pozivu na međustranački dijalog, uz posredovanje Evropskog parlamenta.

Navodi se da će na zakazanom razgovoru ispred SDS-a učestvovati predsednik Boris Tadić i šef poslaničke grupe Marko Đurišić.

Johanes Han, Opozicija Navodi se da će na zakazanom razgovoru ispred SDS-a učestvovati predsednik Boris Tadić-Foto: Tanjug/Rade Prelic

U razgovoru će učestovati i SPS, koji će, kako je rekao šef poslaničke grupe Đorđe Milićević, od posrednika Eduarda Kukana i Knuta Flekenštajna zatražiti preporuku kako da poslanički mandati više ne budu predmet političke trgovine.

Milićević smatra da je Vlada Srbije napravila korake ka unapređenju izbornih uslova, predložila rešenja za finansiranje političkih aktivnosti, promene u Agenciji za borbu protiv korupcije.

MEKALISTER: PRVA RUNDA DIJALOGA BI BILA USMERENA NA IZBORNE USLOVE

U Mekalisterovom pismu koje je Gojkovićeva prosledila šefovima poslaničkih grupa kao propratni metarijal uz Nacrt programa, navodi se da bi prva runda dijaloga bila usmerena na unapređenje uslova za održavanje parlamentarnih izbora, te potvrđuje da će moderatori biti Eduard Kukan i Knut Flekenštajn.

Predlažu se još dve runde dijaloga pre kraja godine, uzmimajući u obzir ishod svake runde dijaloga.

- U drugoj fazi bismo se vratili na dugoročnije pitanje unapređenja političke atmosfere, političkih praksi i procedura unutar Narodne skupštine - dodao je Mekalister.

On je najavio da će Kukan i Flekenštajn podržati proces moderiranjem dijaloga.

- Uključićemo poslanike Evropskog parlamenta koji će biti zaduženi za pitanja Srbije u narednim rundama dijaloga - istakao je Mekalister.

Dejvid Mekalister Mekalister - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kako je naveo, kroz moderiranje dijaloga Kukan i Flekenštajn će sumirati oblasti o kojima postoji konsenzus na kraju svake tačke dnevnog reda i tokom završne sesije daće sveobuhvatni rezime oblasti oko kojih postoji konsenzus.

- Verujemo da bi takav međupartijski dijalog bio najdelotvorniji ako bi sve političke grupe usvojile pristup koji je praktičan i otvoren za uspostavljanje snažnog konsenzusa o prioritetima za unapređenje izbornog okruženja - rekao je Makalister i zamolio da se dijalog vodi po pravilima “Chatham house” pravilu.

Planirano je da se, u zavisnosti od dnevnog reda, uključe i stručnjaci za izbore, koji bi doprineli dijalogu kroz kratka uvođa obraćanja o ključnim temama.

Poziv važi za lidere poslaničkih grupa u pratnji još jednog političara i opciono za jednog političkog savetnika.

Prema Nacrtu programa, prvog dana dijaloga biće reči o procesu međustranačkog dijaloga, a uslediće sesija: Procena situacije u ključnim pitanjima za unapređenje uslova za održavanje parlamentarnih izbora 2020. godine. Posle toga razgovaraće se o izbornim uslovi i telima (monitoring I nadzor).

Planirano je da se 10. oktobra razgovara o medijima, ulozi REM-a i RTS, edukaciji birača, biračkom spisku, finansiranju kampanje, nakon čega će biti doneti zaključci i predstavljeni naredni koraci.

Mekalister je zahvalio Gojkovićevoj na pismu, u kome je prihvatila predlog za uspostavljanje dijaloga.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA