EU se oglasila o Trampovom čoveku za dijalog Beograda i Prištine: Šta očekuju od Ričarda Grenela?

Zvaničan stav EU ostaje da je svaka pomoć dobrodošla, ali da se zna ko ima mandat da vodi pregovore Beograda i Prištine

  • 2

Evropska unija imenovanje američkog ambasadora u Nemačkoj Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine vidi kao dobrodošlu pomoć, ali ističe da se zna ko vodi dijalog.

- SAD su značajno doprinele našem poslu na Zapadnom Balkanu, pogotovo uspehu Dijaloga Beograda i Prištine. SAD i EU dele snažan interes u pogledu stabilnosti i napretka Zapadnog Balkana. Zato se i nadamo nastavku bliske saradnje sa SAD - istakla portparolka EU Maja Kocijančič u pisanom odgovoru na pitanje Tanjuga .

Kocijančič kaže da Brisel očekuje nastavak uspešne saradnje sa Vašingtonom na pitanju dijaloga Beograda i Prištine.

Zvaničan stav EU ostaje da je svaka pomoć dobrodošla, ali da se zna ko ima mandat da vodi pregovore Beograda i Prištine.

Maja Kocijančić Maja Kocijančič kaže da Brisel očekuje nastavak uspešne saradnje sa Vašingtonom na pitanju dijaloga Beograda i Prištine-Printskrin: SensServis Agencija

U Briselu tako ponavljaju isti odgovor koji je EU imala prilikom imenovanja Metjua Palmera za specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan.

- Pozdravljamo svako angažovanje u cilju podrške dijalogu kome posreduje EU bilo da ono dolazi od strane zemlja clanica, medunarodne zajednice i posebno od SAD - porucila je tada Kocijančič.

Ni u diplomatskim izvorima u Briselu ne žele da ulaze u detalje oko imenovanje Ricarda Grenela kao specijalog izaslanika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine. Navodi se da je to ”interno pitanje” Vašingtona odnosno Stejt Departmenta i Bele kuće.

- Da li će ovo imenovanje doprineti ili ne to sad ne možemo da znamo, ali pokušavamo da to vidimo kao nastavak angažovanja SAD na visokom nivou - ocenjuju u brisleskim diplomatskim krugovima.

Richard Grenell , Ričard Grenel Američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel, imenovan je za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine-Foto: Tanjug/AP

U trenutku kada SAD imaju već dva specijalna predstavnika za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine, u Briselu kažu da do imenovanja novog šefa EU diplomatije, što se ocekuje 1. novembra, neće biti poznati dalji koraci EU kao glavnog posrednika u dijalogu.

Upitani za bilo kakav plan u pogledu nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu navode da je prvo neophodno da se održe izbori na Kosovu, da se formira vlada u Prištini, a zatim sprovedu odluke koje su tražene od strane EU odnosno da se ukinu takse.

- Tek onda možemo poceti sa pripremama za dijalog. A plan je kao i do sad: nastavak rada na bazi UN mandata i olakšavanje dijaloga - zakljucuju u EU krugovima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    4. oktobar 2019 | 17:42

    Ovako nesto je sramota za nas.Po zakonu UNa zna se sta je sta.Svi pregovori i posredovanje zemalja evrope i amerike su nistavne.Rezolucija 1244 jasno kaze sta je sta i to treba da se prihvati i svi da se usklade.Sramota i bjeda je prihvatiti da oni koji nam donesose radijaciju,podjelise zemlju,unistise ekonomiju i pobise nevine da imaju pravo uopce da donose ikakve odluke o kosovu.Uostalom kosovo je samo provincija Srbije ,mozemo samo razgovarati o beneficijama prema srpskim albancima.

  • Jovan Ktć

    4. oktobar 2019 | 17:18

    Mnogo babica, kilava deca. Kaže stara izreka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA