• 4

Naslednik Federike Mogerini na "vrućoj stolici" zbog Kosova: Borel pred evropskim poslanicima

Tokom tročasnovnog ispitivanja, dosadašnji španski ministar spoljnih poslova biće upitan i za planove kada je reč o rešavanju ”kosovskog pitanja”

  • 4

Imenovani šef evropske diplomatije Žozep Borel će odgovarati u ponedeljak pred Spoljnoplitičkim odborom Evropskog parlamenta na niz pitanja evropskih poslanika, koji će razmatrati njegovu podobnost i spremnost da preduzme jednu od najvažnijih EU funkcija, a, prema saznanjima Tanjuga, poslanici će od njega tražiti da se izjasni i o dijalogu Beograda i Prištine.

Tokom tročasnovnog ispitivanja, dosadašnji španski ministar spoljnih poslova biće, naime, upitan i za planove kada je reč o rešavanju ”kosovskog pitanja”, odnosno o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, saznaje Tanjug u izvorima iz Evropskog parlamenta. Ukoliko bude dobio ”zeleno svetlo” Evropskog parlamenta, Borel će, između ostalog, preuzeti i ulogu glavnog EU posrednika u dijalogu Beograda i Prištine.

Spekuliše se da bi Borel već tokom nastupa pred Spoljnoplitičkim odborom mogao da da naznake da li će uneti neke novine u dosadašnji način posredovanja u dijalogu, koji je u prethodnih pet godina vodila Federika Mogerini.

U Briselu se, u svetlu jučerašnjeg imenovanja specijalnog predstavnika SAD za pregovore Beograda i Prištine, navodi da postoji mogućnost da i Borel imenuje specijalnog predstavnika EU samo za ovo pitanje. Tu odluku bi, ukoliko bude imenovan, Borel trebalo da donese zajedno sa Savetom EU, kome će po funkciji predsedavati.

Evropski parlament

Foto: Tanjug/AP

Trenutno nije poznato kada bi to moglo da se dogodi, ni da li će Žozep Borel najaviti takav korak već tokom ispitivanja u Parlamentu u ponedeljak.

Izborom Žosepa Borela za šefa diplomatije EU proces razgovora i normalizacije odnosa Beograda i Prištine po prvi put bi dobio glavnog posrednika koji dolazi iz zemlje članice koja ne priznaje nezavisnost Kosova.

Činjenica je da, iako je i sam poreklom iz Katalonije, Žosep Borel slovi za najglasnijeg protivnika separatizma koji pokušava da odvoji Kataloniju od Španije.

U Briselu naglašavaju da nacionalna politika koju je Borel sledio kao šef diplomatije Španije ne može biti i politika kojom će, ukoliko bude izabran, on upravljati spoljnom politikom EU, uključujući i nepristrasnu poziciju EU kada je status Kosova u pitanju.

On bi, inače, od 1. novembra trebalo da preuzme dužnost i tako zameni šeficu EU diplomatije Federiku Mogerini na mestu visokog EU predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednika Evropske komisije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Milorad Vujicic

    U EU glavnu rec ima njemacka koja nas unistava zadnjih 150 godina,od ekonomije do ljudstva.U UNa imamo sanse da resimo kosovo cvor na nekom pristojnijem nivou ,u EU ne.Sa EU samo ekonomski bez ultimatuma,ulazak u EU bilo bi ropstvo definitivno.Za njemacku,vuk dlaku menja cud nikada.

  • Jovan Ktć

    Neke me crne slutnje more da će gospodin Borel morati da se drži " linije" koju zastupaju zemlje naklonjene kos. Albancima, ili će biti smenjen, ako uopšte prođe " ispitivanje". Iako je iz Španije moraće da prihvati i gura politiku najjačih zemalja, pre svega Nemačke. Sve drugo bi, za mene, bilo prijatno iznenađenje!

  • DARKO 100%

    Ћераћемо се још  Све може бити  Сем да се нећемо ћерати  Ово што смо се ћерали, Само је уводно ћерање, Предговор главном ћерању  Све има свој крај Сем ћерања  Из раја смо ишћерани Али из пакла није нико И нико се није ћерао толико Да се није могао ћерати више И колико се год ћерао Није до краја доћерао  На младима ћерање остаје Ћераћемо се још  Али се више нећемо ћерати Напамет и осумице Брже — боље и како било Тек онако од дуга времена На пола срца  Надвоје Натроје Свако на своју страну Не знајући шта би друго Па ајде да се ћерамо  Него ћемо се ћерати паметније ледене главе  По плану ћерања Који смисле најмудрији Ћеролози  Са катедри за ћерологију  Онај ко хоће данас да се ћера а не прати развој и домете  ћерања  Нема шта да тражи На ћералиштима и ћеријадама

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima