• 41

Erdogan: Svaki sporazum dve strane o Kosovu i Metohiji prihvatljiv je za Tursku

On je rekao da je postizanje dogovora oko kosovskog pitanja, koji zadovoljava sve zainteresovane strane, od vitalnog značaja za postizanje dugoročne stabilnosti i mira na Balkanu

  • 41

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kaže da je Ankara spremna da da sve od sebe da reši problem Кosova i istakao da bi sporazum, koji bi bio prihvatljiv za dve strane, bio prihvatljiv i za tu zemlju.

Erdogan je u intervjuu listu Politika rekao da je postizanje dogovora oko kosovskog pitanja, koji zadovoljava sve zainteresovane strane, od vitalnog značaja za postizanje dugoročne stabilnosti i mira na Balkanu, zbog čega Turska podržava nastavak procesa dijaloga Beograda i Prištine i postizanje trajnog i sveobuhvatnog sporazuma.

Naglasio je da su odnosi između Turske i Srbije zasnovani na međusobnom razumevanju i poštovanju.

- Želimo da ojačamo naše odnose i saradnju sa regionom na svakom polju. Srbija ima centralni i strateški položaj na Balkanu. Sa Srbijom imamo duboke i ukorenjene istorijske i kulturne veze i vidimo je kao susednu zemlju, iako nemamo zajedničke granice - naveo je Erdogan.

Turska, Tajip Erdogan

Кaže da ga raduje što vidi da je od njegove poslednje posete Srbiji napredovala bilateralna saradnja Foto: Tanjug/AP

Кaže da ga raduje što vidi da je od njegove poslednje posete Srbiji napredovala bilateralna saradnja, da su se povećala ulaganja turskih privrednika, ali i to što se u Srbiji povećava interesovanje za tursku kulturu i jezik i obrnuto.

- Biti svedok rezultata svih projekata koje smo realizovali zajedno sa mojim dragim prijateljem (predsednikom Aleksandrom) Vučićem čini me posebno radosnim i pokazuje da smo na dobrom putu. Nemam nimalo sumnje u to da ćemo ovom snažnom političkom voljom obe strane našu saradnju podići na mnogo viši nivo - rekao je turski predsednik.

Dodao je da njegova zemlja pridaje značaj održavanju stabilnosti u Srbiji i da podržava napore Srbije na putu ekonomskog razvoja i procesa pridruženja EU.

- Ukoliko prosperitet i mir nastave da se kreću uzlaznom putanjom u Srbiji, verujemo da će to imati pozitivan odraz na ceo region. Srbija igra važnu ulogu u održavanju regionalnog mira i razvoju regiona. Svaki put kada posetim Beograd imam priliku da se u to uverim - rekao je predsednik Turske.

Turska ne vodi politiku na osnovu religije

Upitan da prokomentariše projekat "Zelena transferzala" koji podržavaju pojedini bošnjački političari u Srbiji i regionu, a koji ima za cilj da se delovi Srbije u kojima živi muslimanska manjina objedini sa BiH i Кosovom, Erdogan kaže da Turska svoju politiku prema Balkanu ne sprovodi na osnovu religije i da ne prave razliku između Srba, Bošnjaka, Albanaca i Hrvata.

Vučić, Erdogan

Erdogan kaže da Turska svoju politiku prema Balkanu ne sprovodi na osnovu religije Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Želimo da Srbija bude u jedinstvu, solidarnosti i miru, da uspešno završi evropske integracije i postane prosperitetna zemlja. Međutim, nekima smetaju aktivnosti naše zemlje na Balkanu i snažna saradnja sa Srbijom - napomenuo je Erdogan.

Кako je rekao, ti krugovi pokušavaju da manipulišu naporima Turske i da je prikažuju drugačijom nego što jeste.

- Srećom, zahvaljujući zajedničkom naporu sa mojim cenjenim prijateljem Vučićem, svakim danom, unapređenjem naših odnosa osujećujemo planove ovih krugova. Moj savet svima je da umesto što podstiču sukobe na Balkanu, razmišljaju o stvaranju političkih projekata koji će doprineti boljoj budućnosti Balkana -  rekao je Erdogan.

Govoreći o deklaraciji koju je najavila Stranka demokratske akcije, a koja predviđa restrukturiranje BiH, Erdogan je kazao da Turska podržava Dejtonski sporazum kao minimalni kompromis koji trenutno postoji za BiH, uprkos postojanju nekih nedostataka i činjenicu da niko u toj zemlji nije u potpunosti zadovoljan njime.

- Već sam izjavio da ako zainteresovane strane žele da unaprede ovaj sporazum, to bi trebalo da se uradi pod nadzorom UN - zaključio je turski predsednik.

Video: Dok su se Putin i Erdogan častili sladoledom, promakao im je grozan gest ruskog ministra

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Dakki

    Erdogan i Turska ce biti uz nas.

  • Ivan

    Ko vas pita sta je vama prihvatljivo...

  • Higija

    Saradnja sa Turskom doprinosi nova radna mesta i nove investicije. Srbija i Turska zajedno grade dobre odnose. Jala saradnja je najvažnija u svim oblastima.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima