• 5

Tri zahteva za Beograd: Evo kakvu politiku možemo da očekujemo od Kurtija

Kurti takođe kaže da će, ako postane premijer, u prvoj nedelji mandata početi dijalog sa Srbima na Kosovu

  • 5

Lider kosovskog pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti najavljuje, u intervjuu bečkom dnevniku "Standard“, vođenom pred jučerašnje izbore, da će ukinuti takse, ali i tražiti recipročne poteze Beograda, pa i ratno obeštećenje.

Kurti takođe kaže da će, ako postane premijer, u prvoj nedelji mandata početi dijalog sa Srbima na Kosovu.

- To do sada nijedan premijer nije uradio, ali to je jako važno. U prvom mescu moramo, uz to, videti gde se nalazimo nakon 33 sporazuma koje smo do sada zaključili sa Beogradom. A onda se radujem susretu s novim visokim predstavnikom EU Đozepom Boreljom. Svejedno mi je da li je iz Španije, zemlje koja nije priznala Kosovo - ukazao je Kurti.

On je istakao da nije bio zadovoljan Boreljovom prethodnicom Federikom Mogerini, iako je bila iz zemlje koja je priznala Kosovo.

Aljbin Kurti

Obraćanje Kurtija posle pobede na izborima na KiM - Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Prema njegovim rečima, važno je da se dijalog dobro pripremi, jer se ne može dozvoliti dalji neuspeh.

Na pitanje da li će, ako postane premijer, zastupati i Srbe, Kurti je odgovorio:

- Naravno. Verujem da će biti Srba koji će razmisliti da li to činim bolje od Vučića.

Kada je reč o taksama, naglasio je da one nisu njegova politika.

- Mi ćemo takse zameniti principom reciprociteta. Beograd, na primer, mora prihvatiti naše tablice i dokumenta, na kojima stoji Republika Kosovo. Želimo rasvetljavanje sudbine nestalih lica, bez obzira koje su nacionalnosti, kako bi našli i nestale Srbe i Rome. Trebalo bi uspostaviti zajedničke timove od strane kosovskih, srpskih i međunarodnih istraživača, koji bi analizirali masovne grobnice - rekao je Kurti.

Smatra da, nezavisno od toga, Srbija Kosovu duguje ratno obeštećenje, penzijski fond i 1.200 artefakta.

Upitan zašto bi Priština trebalo da potpiše sporazum sa Beogradom, Kurti je odgovorio da su dobrosusedski odnosi važni i da bez međusobnog priznanja nema članstva u EU.

- Ja želim u svakom slučaju da svih šest zemalja Zapadnog Balkana u jednoj deceniji, sve zajedno uđu u EU - rekao je Kurti.

Aljbin Kurti

Obraćanje Kurtija posle pobede na izborima na KiM - Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Na tvrdnju "Standarda“ da Srbija za priznanje Kosova želi neku vrstu kompenzacije i na pitanje da li bi to mogla biti Zajednica srpskih opština (ZSO), Kurti je podsetio da je tu mogućnost isključio Ustavni sud.

- Šta se potom desilo? Nijedan Srbin na Kosovu nije protestovao, samo Beograd. Taj ZSO nikada nije bio za Srbe. Mi moramo Srbe na Kosovu pitati šta žele. Beograd ne može da govori u ime Srba na Kosovu - istakao je Kurti.

Na pitanje šta žele Srbi na Kosovu, on kaže da oni imaju zdravstveno osiguranje preko "paralelnih struktura“ koje kosovska država ne nudi, te dodao da to neće ukidati iz humanih razloga.

Govoreći o sebi, istakao je da je Albanac po nacionalnosti i da su Albanija i Kosovo dve države, ali jedna nacija, to jest kao dve Nemačke, ali ne i kao Nemačka i Austrija.

Na pitanje da li je i dalje za ujedinjenje sa Albanijom, odgovorio je da smatra da bi ljudi glasali za to, ako bi bilo referenduma.

- Međutim, referendum nije dozvoljen. Zato ću poštovati ustav dok jednog dana ne budemo u mogućnosti da to na miran i demokratski način promenimo. A, to neće uslediti brzo - objasnio je Kurti.

Video: Aplauz u Skupštini tzv. Kosova

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • PRC

    Od šiptara znamo, ne znamo od naših.

  • PRC

    Važno da smo mi proslavili pobedu, neznam za šta a nije ni bitno, neka se samo slavi, imamo mi puno takvih pobeda od devedesete.

  • FANTOM

    Dosta bre sa Kosovom. Sretan im odlazak iz ove Stradije ispravnog mozga a Srbima na Kosovu poručujem da budu lojalni građani nove države pred kojom je perspektiva umesto što srljaju u propast sa ovim zaluđenicima kojima ništa nije sveto. Koja bre snaga izbija iz ovih nazovi Srba kad autokefalnost SPC proslavljaju u manastiru Žiča pred rekordnih 5000 duša umesto u Pećkoj patrijaršiji pred najmanja milion duša bez obzira dali su vernici ili ne . Irineju idi smilim bogom i sa sobom povedi ovu političku kliku. A oni i dalje govore Kosovo je Srbija kao kad bih ja rekao da je Miškovićeva imperija i moja imperija. Ajte molim vas!!!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima