≫ 

Mi smo sa Turcima svoje sukobe završili: Vučić posle sastanka sa Erdoganom citirao kralja Aleksandra

Redžep Tajip Erdogan i turska delegacija privrednika borave u Srbiji u dvodnevnoj poseti

  • 1

Predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan boravi u dvodnevnoj poseti Beogradu, gde mu je domaćin predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Posle svečanog dočeka ispred Palate "Srbija", predsednici dve zemlje su imali tet-a-tet sastanak, posle čega su se obratili javnosti na zajedničkoj konferenciji za medije.

Aleksandar Vučić  je izrazio zahvalnost zbog odluke da turski predsednik dođe u Srbiju i poručio kako se nada da je ovo samo jedna u nizu njegovih narednih poseta.

- Ne samo zato što obeležavamo 140 godina diplomatskih odnosa, već što su rezultati saradnje takvi da svaka poseta utiče na povećanje razmene trgovinske, kulturne. Imao sam priliku da sat i po razgovaram sa Erdoganom i mnogo toga saznam i naučim. Napravili smo zančajan napredak u ekonomskoj saradnji - rekao je Vučić i naglasio da je značajno povećana trgovinska razmena sa Turskom, a da se istovremeno radi na jačanju infrastrukturne saradnje.

Naglasio je da dve zemlje imaju izuzetno dobre političke odnose, zahvaljujući zalaganju Erdogana, uspostavljeno je veliko poverenje Srbije i Turske i "zato gradimo najbolje odnose u saveremenoj istoriji".

Aleksandar Vučić, Redžep Tajip Erdogan Foto: Predsedništvo Srbije

- To radimo u interesu jednog i drugog naroda i zemlje. Naši bilaterlani odnosi su odlični, ali pre svega važni su nam mir i bezbednost na Balkanu. Uveren sam da ćemo u budućnosti nastaviti istim putem - rekao je Vučić.

- Mi smo sa Turcima svoje sukobe završili, od sada sa njima želimo da gradimo samo dobre odnose - citirao je predsednik Srbije kralja Aleksandra.

Odgovarajući na pitanje novinara, koji je pitao Erdogana o priznanju nezavisnosti Kosova, predsednik Srbije je rekao da je Turska postupala u skladu sa svojim interesima i da neće Srbija "deliti packe nikome zbog toga".

Podsetio je da je veliki pomak to što je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio da će prihvatiti svako rešenje do kojeg dođu Beograd i Priština

Aleksandar Vucic, Redzep Tajip Erdogan Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Turska je priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ali je Erdogan uoči posete rekao da pozdravlja pregovore Beograda i Prištine i da će svako rešenje koje se u pregovorima postigne, biti prihvatljivo za Ankaru.

Odgovarajući na pitanje novinara upućeno turskom predsedniku - da li sada bolje nego ranije razume da nisu dobra rešenja u kojima neko dobija sve a neko ništa - Vučić je rekao da se Turska ponašala u skladu sa svojim interesima, a da Srbija neće dobiti ništa dobro, niti će biti pametnija ako deli packe i drži pridike Turskoj.

- Naši interesi po tom pitanju su i dalje različiti, ali mu hvala na tome i to je veliki pomak, što je prihvatio da svako moguće rešenje koje bismo mi postigli sa Albancima bude prihvatljivo za Tursku - rekao je Vučić.

On je dodao da je morao da odgovori na pitanje kao dobar domaćin.

Rekao je da je Beograd daleko od postizanja nekakvog rešenja i dogovora sa Albancima, o čemu je obavestio i predsednika Erdogana.

- Ne poznajem nikoga ko je i Amerikancima i drugim zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova govorio stvari koje sam im ja saopštavao. Ali, to ne znači da ćemo mi uspeti da promenimo odluke SAD, Turske i drugih. Oni su te odluke donosili u skladu sa svojim interesima - govorio je predsednik Srbije o kosovskom pitanju.

Erdogan: Imali smo plodne razgovore

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, nazvao je Vučića uvaženim prijateljem.

Aleksandar Vučić, Redžep Tajip Erdogan Foto: Predsedništvo Srbije

- Kralj Aleksandar pre 90 godina imao je prelepu želju i upravo sada predsednik Aleksandar uviđa tu lepu želju. Imali smo zaista plodne razgovore i zalaganja vaše ekselencije imala su uticaja - rekao je Erdogan i naglasio da je danas potpisano 9 sporazuma, koji i ukazuju na to.

Turska igra i nastaviće da igra konstruktivnu ulogu u stabilnosti i dobrobiti Balkana, kaže Erdogan i dodaje da njegova zemlja podržava evroatlantski smer regiona.

- Naša zemlja nastaviće da radi na podržavanju mira na Balkanu i da postojeće probleme ostave za sobom. Održaćemo trilateralni sastanak Turske, Srbije i BiH koji dugo nije održan. Mi ćemo otpočeti projekat auto-puta Beograd-Sarajevo. To će biti most mira, koji će povezivati srca naroda - rekao je Erdogan.

Erdogan je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije rekao da mu je drago što se Srbija saglasila da se otvori konzulat Turske u Novom Pazaru i istakao da se nada da će biti od koristi svima.

- Pokušavamo da pomognemo da zemlje u regionu ostave probleme za sobom, da prošire dijalog i saradnju - rekao je Erdogan.

Erdogan je zahvalio Vučiću na gostoprimstvu i poželeo da svi projekti koji budu pokrenuti tokom njegove posete, budu korisni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lav

    8. oktobar 2019 | 07:15

    EH SRBIJO GDE SI PALA NE POMAZE NISTA VISE KO ZNA SADA KAKO NAM SE PISE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA