Sledeće godine Samit Zapadnog Balkana i Evropske unije u Hrvatskoj: "Nudimo podršku Srbiji"

Sa tog Samita, Hrvatska će, kao predsedavajuća u to vreme Evropskom unijom, tražiti nastavak proširenja EU na Zapadni Balkan

  • 2
Gordan Bakota Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ambasador Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota najavio je danas da će u toj zemlji sledeće godine biti održan Samit Zapadnog Balkana i Evropske unije.

Sa tog Samita, Hrvatska će, kao predsedavajuća u to vreme Evropskom unijom, tražiti nastavak proširenja EU na Zapadni Balkan.

I Hrvatska i Srbija suočene su sa velikim izazovima kada je reč o migracijama i bezbednošću, a svi ovi problemi, kaže, povezani su sa ekonomskim prosperitetom građana na Zapadnom Balkanu.

Hrvatska, kaže, želi da vidi susedne zemlje sa Zapadnog Balkana u EU, a Hrvatska je, kaže ambasador, zainteresovana da se otvore pregovori EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Gordan Bakota Ekonomski samit Srbije - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Srpskoj strani Hrvatska, kaže, nudi podršku u pristupanju Uniji pružanjem iskustva i saradnjom u zajedničkim projektima.

Bakota je na 19. ekonomskom samitu Srbije u Beogradu čestitao, kako je naveo, srpskim prijateljima na nedavnom ekonomskom uspehu, misleći na ocenu Fajnenšel tajmsa prem kojem je Srbija ocenjena kao lider u privlačenju stranih direktnih investicija.

Na panelu posvećenom budućnosti EU ambasador Finske u Srbiji Kimo Lahdevirta naveo je da je njegova zemlja posvećena kredibilnoj perspektivi proširenja EU na Zapadnom Balkanu.

- Mi smo zemlja koji podržava proširenje. Po nama, prosirenje EU igra bitnu ulogu u postizanju mira i prosperiteta - istakao je Lahdevirta.

On je naglasio da se predsedavanje Finske Evropskom unijom odvija u veoma posebnom momentu, kada su izabrani novi evropski parlament i nova komisija koji treba da započnu svoj mandat, a da su u međuvremenu evropski lideru dogovrili prioritete EU za period 2019-2024. koji tek treba da se sprovode.

On je dodao da se trenutno aktivno radi na postizanje pozitivne odluke za Albaniju i Severnu Makedoniju a vezano za pocetak prevora sa EU.

To je bitno za EU i ceo region, a ne samo za Skoplje i Tiranu, rekao je on i naglasio da u tom smislu moraju da se ispune brojni kriterijumi i kada je Srbija u pitanju.

- Srbija treba da nastavi da se bori protiv korupcije i da ubrza sebi put ka EU makar to pridruživanje trajalo 10 godina, iako se nadam da neće trajati toliko dugo - rekao je Lahdevirta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dexter

    7. oktobar 2019 | 16:31

    Ha ha ha Ko vas nezna...

  • Jovan Ktć

    7. oktobar 2019 | 23:12

    Šta kaže " makar to pridruživanje trajalo i 10 godina" - ali on misli da neće toliko. Baš nas je utešio i dao nam dobar savet. 2029. i nije toliko daleko....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA