• 3

Kosovo i Srbija moraju da postignu sporazum! Prvo idem u Prištini: Šef EU diplomatije otkrio planove

Ako Kina, Indija i Rusija ne priznaju Kosovo, Kosovo neće biti država. Zato moramo da radimo kako bi se razgovori nastavili - poručio je Borelj

  • 3

Imenovani šef diplomatije EU Đozep Borelj kaže da dijalog Beograda i Prištine predugo traje, da se trenutno stanje ne može nastaviti i da se mora postići sporazum, na čemu će se on smažno angažovati, a prvo će posetiti Prištinu, jer, kaže, Srbiju već dobro poznaje.

- Jedna stvar je jasna: Kosovo i Srbija moraju da postignu sporazum. To je važno. Uradiću sve što mogu kako bih ispunio ovaj prioritet - izjavio je Borel.

Đozep Borelj je pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta poručio da dijalog Beograda i Prištine mora biti nastavljen.

- Kosovo mora da povuče takse, a Srbija da se angazuje potpuno u dubokom i iskrenom dijalogu - ocenio je Borelj.

Josep Borrell

Borelj u Evropskom parlamentu - Foto: multimedia.europarl.europa.eu

Na pitanje da li će kredibilitet i integritet njegove politike u dijalogu Beograda i Prištine biti doveden u pitanje zbog pozicije Španije koja ne priznaje nezavisnost Kosova, Borelj kaže da iako se zemlje članice razlikuju po pitanju priznanja, one su ujedinjene u svom angažmanu na rešavanju problema.

- Ako Kina, Indija i Rusija ne priznaju Kosovo, Kosovo neće biti država. Zato moramo da radimo kako bi se razgovori nastavili - poručio je Borelj.

Dosadašnji šef diplomatije Španije je dodao da dobro poznaje Srbiju, a da na Kosovu nikada nije bio iz ”očiglednih razloga”.

- Zato će moja prva poseta biti Prištini - najavio je Borel.

On je zaključio da EU ne može biti ”geostrateška sila” ukoliko prvo ne reši problem u njenom naposrednom okruženju.

Želim da se angažujem na Zapadnom Balkanu

Imenovani šef diplomatije EU Žozep Borel svoje prvo izlaganje pred Evropskim parlamentom počeo je Zapadnim Balkanom.

- Na samom početku želim da izrazim svoju nameru da se angažujem na reformama i procesu integracija Zapadnog Balkana - poručio je Borelj.

Borelj je kao druge fokuse svoje politike, ukoliko bude izabran za šefa diplomatije EU, naveo podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, dalje razvijanje strategija za Afriku i Aziju, jačanje odnosa sa Latinskom Amerikom i obnavljanje transatlanstskih odnosa sa SAD.

Josep Borrell

Borelj u Evropskom parlamentu - Foto: multimedia.europarl.europa.eu

U cilju preuzimanja mesta šefa diplomatije EU i potpredsednika Evropske komsije Borelj morada prođe saslušanje pred Spoljnopolitičkim odborm i odgovori na pitanja poslanika koja se odnose na njegovo znanje i sposobnosti da vodi spoljnu politiku EU kao i da nezavisno zastupa ineterese EU.

U svom uvodom govoru pred Spoljnopolitičkim odborm EP Borel je naglasio da EU ima ono što je potrebno da se suoči sa sve izazovnijim globalnim problemima. ”EU ima najbolju kombinaciju političke slobode, ekonomskog prosperiteta i socijalnne kohezije na svetu”, izjavio je Borel.

On je pozvao na jedinstvo i naveo da će ”srce” njegovog posla biti premošćavanje različitih pozicija zemalja članica i spoljne politike EU.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima