• 5

Šef delegacije EU i nemački ambasador saglasni: Dijalog Beograda i Prištine nastaviti što pre

Šib i Fabrici, koji su učestvovali na panelu "Izazovi za regionalnu stabilnost" na 19. ekonomskom samitu u Beogradu, ocenili su da politička stabilnost regiona utiče na sve ekonomije na Zapadnom Balkanu

  • 5

Dijalog Beograda i Prištine treba da bude nastavljeni što pre, jer je dijalog važan za stabilnost čitavog regiona Zapadnog Balkana, poručili su danas ambasador Nemačke u našoj zemlji Tomas Šib i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Šib i Fabrici, koji su učestvovali na panelu "Izazovi za regionalnu stabilnost" na 19. ekonomskom samitu u Beogradu, ocenili su da politička stabilnost regiona utiče na sve ekonomije na Zapadnom Balkanu.

Šib je rekao da je sa tačke gledišta Berlina, proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan i dalje prioritet, iako se, kako navodi, u javnosti u Srbiji često mogu čuti ocene da zapadnim zemljama prijem država ZB u EU nije u vrhu agende.

Nemački ambasador je govoreći o izazovima za regionalnu stabilnost na Zapadnom Balkanu naveo da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo nastaviti i to kako je rekao, "što pre bez svake sumnje".

FPN SIB PREDAVANJE

Ambasador Nemačke u našoj zemlji Tomas Šib-FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

Govoreći o imidžu EU u Srbiji, a na komentar moderatora da se u delu javnosti često može čuti da "EU izmišlja nove uslove za našu zemlju", što utiče na percepciju domaće javnosti o Uniji, Šib je potvrdio da bi imidž Unije mogao da bude bolji, ali da na tome treba da rade i državne institucije.

- Naše napore treba da dopuni pozitivna poruka koje bi prenela Vlada Srbije kako bi se prenela pozitivnija slika o Evropskoj uniji - rekao je Šib.

Govoreći o regionalnoj stabilnosti, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da dijalog između Beograda i Prištine predstavlja veoma važan činilac za stabilnost u regionu, dodajući da je glavno pitanje kako se može uspostaviti normalizacija odnosa.

- EU će iskoristiti sopstvena sredstva da pogura dijalog, ali taj proces mora biti održiv i donet dogovorom, a ne da bude nametnut od trećih lica - rekao je Fabrici.

Potpisivanje Sporazuma o saradnji na uspostavljanju i razvoju nacionalnog kriminalisticko-obavestajnog sistema

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Francuski ambašador u Srbiji Žan Luj Falkoni rekao je da je za njega čudno što se u regionu Zapadnog Balkana odvaja proces stabilnosti od procesa demokratizacije.

On je na istakao da je za njegovu zemlju stabilnost jedan "inkluzivan okvir" koji obuhvata i demokratiju, kao i ekonomski i društveni razvoj, te da nije moguće uspostaviti stabilnost bez demokratije.

Falkoni je podsetio na posetu francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji i naglasio da je to bio trenutak kada je Francuska poslala poruku da želi da bude prisutna u regionu. Francuski ambasador ističe da su proces sprovođenja reformi i približavanje EU, paralelni tokovi.

- Mora da se radi na institucionalnim reformama. Bitno je ono što je rekao Makron, da reforme moraju da se učine realnim, da mogu da osete građani, i da to nije nešto što će se dogoditi za 30 godina, nego nešto što se dešava upravo sada - naglašava Falkoni.

Austrijski ambasador u Srbiji Nikolaus Luteroti istakao je da postoji pozitivan razvoj na Zapadnom Balkanu, kao i stabilno okruzenje, ali da je važno baviti se vladavinom prava.

Pristupanje EU je još najbolji instrument za transformaciju Zapadnog Balkana i mogućnost da se region učini kvalitetnim, dodao je Luteroti.

- Potrebne se kredibilne reforme, ali istovremeno, i kredibilna poruka koju EU treba da pošalje regionu - rekao je Luteroti i dodao da je to stav i austrijske vlade.

On je zaključio da je sada važan momenat da se otvore pregovori za pristupanje sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • lav

    STALNO NAS RASTAVLJAJU ALI NE SASTAVLJAJU

  • Др

    Е, ако сте се вас двојица сагласили, онда у реду!

  • Toni

    Zapadni lesinari oatavite Srbiju na miru.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima