• 7

Komšić u Beogradu govorio o situaciji u regionu: "Ne treba nam strani posrednik da rešava probleme"

Hajde da skupimo hrabrosti da otvoreno govorimo o nekim stvarima - poručio je na panelu "Evropska unija, Zapadni Balkan i regionalna saradnja u okviru sesije "Diplomatski dijalog" u Beogradu

  • 7

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je danas u Beogradu da je vreme da zemlje regiona otvorena pitanja rešavaju kao dobri susedi.

- Moja namera je da danas u Beogradu kažem da mi u BiH i Srbiji moramo zasukati rukave i rešiti otvorena pitanja koja opterećuju odnose dve države, kao što su pitanje granice i pitanje iskorišćavanja hidropotencijala reke Drine - rekao je Komšić na panelu "Evropska unija, Zapadni Balkan i regionalna saradnja u okviru sesije "Diplomatski dijalog" u Beogradu.

On je istakao da je vreme da "dobri susedi reše to" i da je važno da se "vratimo dijalogu" i podržimo jedni druge te da je povezivanje ljudi prioritet.

- Dosta smo se svađali. Ne treba nam predsednik druge zemlje, ma koliko ona bila prijateljska, da rešava neke stvari. To mi treba da rešavamo između sebe. Hajde da skupimo hrabrosti da otvoreno govorimo o nekim stvarima, dajte da podržimo jedni druge. Da budemo pravi prijatelji. Dosta smo se svađali - rekao je Komšić.

Kako je dodao, ima mesta za dobre odnose ako se hoće, zbog nas samih.

Željko Komšić

Foto: Marko Jovanović

- Hoćemo li uspeti, videćemo. Ja sam na to spreman bez obzira na teške reči koje su nekada pale, koje sam i ja izgovorio, a koje su i meni upućene - naveo je Komšić.

Govoreći o regionalnoj saradnji, on je rekao da to od nas traži EU, ali ali da region to ne treba da radi kako bi se nekome dokazali, već zbog nas samih i lakšeg života građana.

- Ako će kamen temeljac koji sutra polažemo biti jedna nova era u boljim odnosima, onda je to velika stvar - naglasio je Komšić.

Govoreći o proširenju EU, Komšić je rekao da je za Evropsku uniju proširenje na Zapadni Balkan i dalje je strateško opredeljenje, ali nije i prioritet i da Evropa ima neke druge prioritete.

Pred nas na Zapadnom Balkanu, rekao je, stavljeni su zadaci koje treba da ispunimo kako bismo ubrzali svoj evropski put. Što se tiče BiH, ona nije dobila kandidatski status, već Mišljenje EK koje je, kako je ocenio, istorijski dokument gde je navedeno šta treba zemlja da uradi da bi bila ozbiljan kandidat za članstvo u EU.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • nibrS

    Predstavnik hrvatskog naroda izabran od strane muslimana !!! Hrvati ga ne žele a u nekoliko opština proglašen za nepoželjnu osobu...

  • Bole

    Napokon da neko iz BiH normalno prica.

  • Cika Velja

    Sad vidim da Srbiji jako nedostaju precistaci kanalizacije...???

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima