Stefanović potpisao sporazume sa turskim kolegama: U fokusu bezbednost i zajedničke patrole

Oni su posebnu pažnju posvetili zajedničkom suprotstavljanju terorizmu i organizovanom kriminalu - navodi se u saopštenju MUP-a

  • 1
Ministarstvo unutrašnjih poslova Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović sastao se danas u Beogradu sa Hakanom Fidanom, direktorom Nacionalne obaveštajne službe Turske sa kojim je razgovarao o saradnji u oblasti bezbednosti.

Oni su posebnu pažnju posvetili zajedničkom suprotstavljanju terorizmu i organizovanom kriminalu, navodi se u saopštenju MUP.

Sastanku je prisustvovao i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić.

Pre toga, ministar unutrašnjih poslova Srbije, u okviru posete Redžepa Tajipa Erdogana našoj zemlji, potpisao je sa turskim šefom diplomatije Mevlutom Čavušogluom Sporazum između vlada dve zemlje o bezbednosnoj saradnji, a sa ministrom odbrane Hulisi Akarom Memorandum o razumevanju vlada Srbije i Turske o sprovođenju zajedničkih policijskih patrola.

Nebojša Stefanović Nebojša Stefanović sa ministrom odbrane Hulisi Akarom-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ovi dokumenti, kojima se jača saradnje dve države, potpisani su u okviru zvanične posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, čiji je domaćin predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sporazum o bezbednosnoj saradnji predviđa unapređenje odnosa u borbi protiv transnacionalnog kriminala, naročito protiv krivičnih dela u vezi sa terorizmom, organizovanim kriminalom, krijumčarenjem migranata, trgovinom ljudima i opojnim drogama.

Predviđeno je i da policije Srbije i Turske sarađuju i na sprečavanju i suzbijanju terorističkih akata i finansiranja terorizma.

Nebojša Stefanović Nebojša Stefanović sa turskim šefom diplomatije Mevlutom Čavušogluom-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Memorandumom se uređuje sprovođenje zajedničkih patrola srpske i turske policije tokom turističke sezone. Predviđeno je da gostujući policijski službenici nemaju policijska ovlašćenja, da ne nose oružje i sredstva prinude, već samo uniforme. Njihov zadatak je da pomažu policijskim službenicima zemlje domaćina prilikom zaštite javnog reda i bezbednosti, nezakonitih prelazaka granice, kao i u sprečavanju krijumčarenja migranata.

Cilj je i da olakšaju kontakt svojih sunarodnika sa policijskim organima zemlje domaćina, kao i sa diplomatskim i konzularnim organima svoje zemlje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    7. oktobar 2019 | 21:08

    A da li mu je tata potpisao neki ugovor o izvozu oruzja?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA