• 4

Kurti: U vladi mora biti jedan ministar iz srpske zajednice, ne iz Srpske liste

Kada se radi o dijalogu sa Beogradom, Kurti je rekao da bi odmah nakon formiranja vlade trebalo započeti razgovore sa Briselom, odnosno sa novim visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbednost

  • 4

Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da u kosovskoj vladi mora biti bar jedan ministar iz srpske zajednice, ali da on ne mora da bude iz Srpske liste.

Kurti je juče najavio da će po preuzimanju vlasti započeti razgovore sa Srbima sa Kosova, ali ne sa Srpskom listom, za koju je rekao da "nije politička partija već država".

- Naš ustav kaže da mora da bude bar jedan ministar iz srpske zajednice u našoj vladi, ali ne kaže da mora da bude iz Srpske liste. Znači mi ćemo da fokusiramo naše prioritete prema manjinama kao takve kao zajednice, a ne kao stranke - rekao je Kurti.

Kada se radi o dijalogu sa Beogradom, Kurti je rekao da bi odmah nakon formiranja vlade trebalo započeti razgovore sa Briselom, odnosno sa novim visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbednost.

- Znači treba nam dijalog o dijalogu. Treba da dijalog pripremimo dobro, jer ne možemo da imamo opet neuspeh u ovom dijalogu, jer kostaće puno. Takođe razmatraćemo ta 33 dogovora koja smo imali od 2011-2017. godine, šta je ispunjeno i šta nije i kakvi su uticaji na život ljudi na Kosovu i jednom ćemo i početi dijalog sa Srbijom koji mora da ima dobre solidne principe - rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, taksa od 100 odsto nije politika njegove partije, već da se on zalaže za pun reciprocitet u svim oblastima.

Kako je rekao, procedura izbora nove vlade oduzeće dosta vremena, jer proglašavanje rezultata zvaničnim nije moguće dok se ne prebroje svi glasovi koji su poslati poštom ili se radi o uslovnim glasovima.

Video: Srbi masovno izlaze na izbore na severu KiM

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Mića

    Znao sam da će biti tako!Šiptaru nikad ne možeš verovat.On će kao ustaše, sebi neći nekog Pupovca.Zato sam ostavljao komentar, da zalud Marko Đurić zbori i bori se.Tko zna možda bi i mi tako radili , možda smo i radili kao šiptari dok je bilo pod našom kontrolom, pa nam se sve vraća.Zbog toga moja familija nije izašla samim time niti glasala na izborima.Karte su imam osečaj podelite.Kako bilo,za mene i moju familiju;Mi i dalje ostajemo na Kosovu,pričamo naš Srpski jezik,idemo u Srpske manastire i crkve,slušamo Srpske pesme.Mi smo Srbi-Pravoslavci a Kosovo je deo Srbije i tačka!

  • Cika Velja

    Onda mogu znaci i ja,Kurta idiote,da budem ministar u toj tvojoj imaginaciji od drzave??? A ako ne budem slusao...zuta kuca???

  • Mark

    Dosao Kurta na vlast!😁

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima