• 54

Vučić dogovorio s kineskim ministrom: Prilikom naredne posete Si Đinpinga potpisaće se ovaj sporazum

Želimo da iskoristimo potencijal bilateralnih odnosa sa Kinom, kako bismo na osnovu znanja i saveta naših kineskih partnera oblikovali našu inovacionu politiku - naglasio je predsednik Vučić

  • 54

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom za nauku i tehnologiju Narodne Republike Kine Vang Džangom, povodom Četvrte konferencije Narodne Republike Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope o saradnji u inovacijama, čiji je domaćin Republika Srbija, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Predsednik Vučić je istakao da ova konferencija predstavlja izuzetnu priliku da se dodatno učvrste odnosi Srbije i Kine u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja.

- Želimo da iskoristimo potencijal bilateralnih odnosa sa Kinom, kako bismo na osnovu znanja i saveta naših kineskih partnera oblikovali našu inovacionu politiku - naglasio je predsednik Vučić.

Vučić Vang Džang SASTANAK

Sastanak u Predsedništvu Srbije - Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

On je dodao da se nada da će unapređenje saradnje između srpskih i kineskih inovacionih kompanija doprineti digitalizaciji srpske ekonomije i otvaranju novih visokotehnoloških radnih mesta.

Ministar Vang je prihvatio predlog predsednika Vučića da se zajedničkim snagama formira Istraživački centar za proučavanje inovacionih ekosistema i uticaja veštačke inteligencije u zemljama obuhvaćenim inicijativom Pojas i put.

Vučić Vang Džang SASTANAK

Sastanak u Predsedništvu Srbije - Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

On je rekao da će oformiti tim koji će pružati podršku u izradi Strategije za inovacije i veštačku inteligenciju Srbije.

Najveće rezultate u budućoj saradnji između Srbije i Kine ministar Vang očekuje u oblasti novih tehnologija, veštačke inteligencije i robotike, što bi Srbiju pozicioniralo kao vodeću zemlju u regionu u primeni novih tehnologija.

Vučić Vang Džang SASTANAK

Sastanak u Predsedništvu Srbije - Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

On je zahvalio predsedniku Vučiću na inicijativi i doprinosu u organizaciji Ministarske konferencije o inovacijama, na kojoj će kompanije učesnice predstaviti 5G tehnologiju, suprebrze vozove i tehnologije pametnih gradova.

Sagovornici su se saglasili da se prilikom naredne posete predsednika Si Đinpinga potpiše Memorandum o saradnji u oblasti inovacija, veštačke inteligencije i robotike, navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Dakki

    Kina je nas veliki saveznik i svaka saradnja sa njom je isplatljiva i uspesna.

  • Ana

    Kina i Srbija imaju prave prijateljske odnose.

  • mita

    Jako nam je bitno negovati i odrzavati prijateljstvo sa Kinom jer su oni nasi iskreni prijatelji..

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima