• 2

Poslanici postavili pitanja o posredovanju Evropskog parlamenta, MHE, pretnjama Vučiću

Na početku današnjeg zasedanja poslanici su prvo postavljali pitanja

  • 2

Poslanici Skupštine Srbije pitali su danas predstavnike vlade o najavljenom sastanku o izbornim uslovima uz posredovanje Evropskog parlamenta, šta su državni organi učinili povodom pretnji predsedniku Republike Aleksandru Vučiću, a bilo je predloga i da ubrza usvajanje Zakona o zaštiti prirode.

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Šešelj pozvao je vlasti u Srbiji da otkažu dijalog o izbornim uslovima uz posredovanje Evropskog parlamenta, jer se tim razgovorima, kako je ocenio, ponižava Skupštine Srbije.

On je naveo da bi parlamentarne stranke trebalo da reše probleme u vezi sa izborima bez “stranog mešanja” i ocenio da na razgovore dolaze “ljudi bez ikakvog legitimiteta i važnosti”, čime se ponižava parlamentarizam.

- Sprema se jedno poniženje. U Narodnoj skupštini bivši poslanici EP organizuju nekakve konsultacije i daju instrukcije kako treba da izgleda izborni proceš. Mi sami ne znamo kako funkcioniše demokratija, pa će nas naučiti bivši poslanici. Još se kao pozitivna stvar navodi da su oni popravili stanje u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori - rekao je Šešelj.

On je apelovao da se poziv povuče i da se sastanak poslanika i izaslanika EP Eduarda Kukana i Knuta Flekenštajna otkaže.

Šešelj je dodao i da radikali od početka ovog saziva ukazuje na anomalije Poslovnika Narodne skupštine koji, kako kaže, favorizuje vlast i vladajuće stranke.

On je istakao da je za kvalitet parlamentarnog života i demokratije uvek bolje da opozicija ima više prostora i ocenio da je vlada počela da sprovodi promene tek kada je došao “diktat” iz inostranstva.

Šef poslaničkog Kluba samostalnih poslanika Jovan Jovanović u kojem se nalaze dve funkcionerke Stranke slobode i pravde, Marinika Tepić i Ana Stevanović, pozvao je na konferenciji za novinare sve predstavnike opozicije na bojkot predstojecih izbora.

On je rekao da format razgovora koji se najavljuje uz posredovanje EP nije odgovarajući, navodeći da je preslikan sa onih koji su održani na Fakultetu političkih nauka i ocenio da nema dovoljno vremena da se zaključci sprovedu.

Poslanik Nova Srbija - Pokret za spas Srbije Ðorđe Vukadinović zatražio je od predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da u Skupštinu Srbije pošalje najavljene izmene Zakona o zaštiti prirode kojima se, podseća, onemogućava izgradnja mini hidroelektrana u zaštićenom području.

Kao razlog naveo je situaciju u Toplom Dolu na Staroj planini, gde se gradi mini hidroelektrana zbog čega je došlo do incidenta u kojem je bilo povređenih.

Poslanik SNS Boban Birmančević uputio je pitanje MUP-u i Tužilaštvu da li je neko “od svih onih” koji su pretili predsedniku Republike procesuiran.

- Upravo su pretnje Alekasndru Vučiću pretnje građanima Srbije imajući u vidu da on ima podršku od 60 odsto građana - rekao je poslanik SNS.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • lav

    OPET NEKA FRKA

  • Nije nego

    Šešelj o ponižavanju parlamenta .... !? Kakav fleš ... !!

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima