≫ 

Evropska unija se oglasila: Takse moraju da odu

- Pozicije EU se nisu promenile, takse moraju da odu - poručila je portparolka EU

  • 4

Evropska unija poziva na brzo formiranje vlasti nakon izbora na Kosovu i nastavak dijaloga Beograda i Prištine, kao i na ukidanje taksi na srpsku robu.

- Pozicije EU se nisu promenile, takse moraju da odu - poručila je portparolka EU Maja Kocijančić.

Ona je tako odgovorila albanskim novinarima u Briselu koji su naveli da su se lideri stranaka koje su pobedile na nedeljnim izborima na Kosovu prethodno zalagali ”ne za potpuno ukidanje taksi već za reciprocitet sa Srbijom”.

Šefica diplomatije EU Fededrika Mogerini i komesar za pristupne pregovore Johanes Han u zajedničkom saopštenju naveli su da nakon "mirnih i uredno sprovedenih” prevremenih izbora na Kosovu, EU očekuje formiranje nove vlade čim se odgovarajuće procedure završe.

- To je neophodno kako bi Kosovo moglo brzo da nastavi posao na reformama u cilju podrške ekonomskom i socijalnom razvoju, kao i vladavini prava, ali i da nastavi primenu Sporazuma EU-Kosovo o stabilizaciji i pridruživanju i nastavi dijalog s Beogradom kome posreduje EU - naveli su Mogerinijeva i Han.

Oni su izrazili očekivanje da će svi politički akteri ostati posvećeni ovim procesima koji su ”ključni za budućnost Kosova”, njegov put ka EU, kao i za boljitak građana Kosova i celog regiona.

U Evropskoj komsiji navode i da je Evropska posmatračka misija ocenila da su izbori na Kosovu bili transparentni i dobro sprovedeni.

- Izborna kampanja se sprovodila u živom i konkurentnm okruženju na većem delu Kosova, ali bilo je i zastrašivanja u sredinama gde žive kosovski Srbi. Sve utvrđene nepravilnosti, vlasti treba da reše - navodi se u saopštenju Federike Mogerini i Johanese Hana

Dodaje se da će Evropska posmatračka misija izaći sa finalnim izveštajem i preporukama za buduće izborne procese i da se očekuje da se sve političke stranke konstruktivno angažuju na njihovoj primeni.

Video: Jasna poruka Vučića Prištini posle razgovora sa Putinom i Sijem

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazar

    8. oktobar 2019 | 15:41

    GODINU DANA SLUŠAMO JEDNO TE ISTO I NIŠTA SE DO SAD NIJE PROMENILO

  • nikolas

    8. oktobar 2019 | 13:27

    ONI SU NAM UVEKI TAKSE ONI BI MOGLI I DA NAM IH UKINU ALI CISTO SUMNJAM DA CE SE TO DESITI JER ZAPAD STVARA VELIKU ALBANIJU!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA