• 0

Dug put do obrazovanja vlasti u Prištini: Evo koja je procedura za formiranje Vlade

Na osnovu kosovskog zakonodavstva jedino stranka ili koalicija koja je pobedila na izborima može formirati vladu, a broj ministara kosovske vlade je pitanje koje je određeno internim aktom

  • 0

Prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu su završeni, glasovi dijaspore i osoba sa posebnim ootrebama još nisu prebrojani i ne zna se kada će biti, a prema tumačenju lokalnih I inostranih analitičara još je dug put do formiranja prištinskih privremenih institucija.

Iako je lider pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, odmah po objavljivanju preliminarnih rezultata izbora, održanih u nedelju, najavio da ce odmah zapoceti pregovore sa Demokratskim savezom Kosova (DSK) o formiranju nove vlade, do toga još nije došlo, prenose prištinski mediji.

Drugoplasirana stranka na kosovskim izborima DSK, naime, ipak će sačekati prebrojavanje svih glasova, jer, kako je kandidatkinja ove partije za premijera Vjosa Osmani rekla, ne odbacuju mogućnost formiranje vlade sa Samooredeljenjem, ali sve do tada, kazala je, nisu spremni da prihvate poraz.

Na osnovu kosovskog zakonodavstva jedino stranka ili koalicija koja je pobedila na izborima može formirati vladu, a broj ministara kosovske vlade je pitanje koje je određeno internim aktom.

Vlada će imati najmanje jednog ministra iz srpske zajednice i jednog iz bilo koje druge nevećinske zajednice na Kosovu.

- Ako bude više od dvanaest ministara, tada će vlada imati i trećeg ministra koji predstavlja jednu od manjinskih zajednica na Kosovu - piše prištinska Koha.

Prvo zasedanje parlamenta nakon izbora saziva kosovski predsednik, koji predlaže parlamentu kandidata za premijera, u konsultaciji sa političkom strankom ili koalicijom koja je osvojila potrebnu većinu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima