• 0

Šta piše u Mekalisterovom pozivnom pismu za dijalog političkim strankama u Srbiji?

Prva runda međupartijskog dijaloga kome će u ime Evropskog parlamenta posredovati nekadašnji parlamentarci Eduard Kukan i Knut Flekenštajn održaće se 9 i 10. oktobra u Beogradu i biće podeljena u pet sesija po oblastima

  • 0

Predsednik Spoljnopolitičkog odbora Dejvid Mekalister pozvao je sve političke grupe da usvoje ”praktičan i otvoren” pristup kada je reč o međupartijskom dijalogu o izbornim uslovima u Srbiji.

- Smatramo da će međupartijski dijalog biti najkorisniji ukoliko sve političke grupe usvoje pristup praktičan i otvoren za izgradnju snažnog konsenzusa kada su u pitanju prioriteti neophodni za poboljšanje izborne sredine - poručio je Mekalister u pozivnom pismu.

Prva runda međupartijskog dijaloga kome će u ime Evropskog parlamenta posredovati nekadašnji parlamentarci Eduard Kukan i Knut Flekenštajn održaće se 9 i 10. oktobra u Beogradu i biće podeljena u pet sesija po oblastima.

Predložene teme su razgovora su izborni uslovi i nadzorna tela, mediji i uloga REM i RTS, obuka glasača i transprentonosti glasačkih spiskova kao i finasiranje kampanja.

- Prvi dijalog uključuje ključna pitanja koja su identifikovana tokom razgovora sa većinom političkih grupa i koja se nalaze kao preporuke kako u godišnjem izveštaju Evropske komisije tako i u izveštaju izborne posmatračke Misije OEBS - objasnio je Mekalister.

Dijalogu će pored predstavnika političkih grupa i Evropskog parlamenta prisustvovati i eksperti iz oblasti izbornih procedura koji će dati svoje viđenje svake od tematskih oblasti.

Kukan i Flekenštajn bi na kraju svake od sesija trebalo da sumiraju oblasti konsenzusa i predstave ih na kraju runde dijaloga.

Planom Dejvida Mekalistera predviđeno je da se do kraja godine održe ukupno tri međupartijska dijaloga pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta koja će se isključivo baviti izbornim uslovima za predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji 2020. godine.

Naredna faza dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta odnosiila bi se na dugoročno popravljanje političke atmosfere, praksi i procedura u Parlamnetu Srbije, navode u Briselu.

Iz Evropskog parlamenta zatražili su i da sastanci budu zatvoreni za medije, a da se učesnici pridržavaju pravila da ne imenuju izvore sa razgovora.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima