• 5

Šta šef NATO u Beogradu kaže o saradnji Srbije i Rusije?

Prema njegovim rečima, zajedničke vojne vežbe Srbije i NATO samo su vrh ledenog brega njihove saradnje, pošto se po pitanju praktične saradnje dešava mnogo toga što se na prvi pogled ne vidi

  • 5

Srbija je važan i cenjen partner NATO, i ona odlučuje kako i u kojoj meri želi da sarađuje sa Rusijom ili bilo kojom drugom zemljom, izjavio je šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu, brigadni general Ćezare Marineli.

On je za "Srpski telegraf" rekao da je saradnja Srbije i NATO na visokom nivou, pri čemu NATO u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije.

- Otkako se Srbija 2006. pridružila programu Partnerstvo za mir i Savetu evroatlantskog partnerstva, uradili smo mnogo toga zajedno - kazao je Marineli.

Prema njegovim rečima, zajedničke vojne vežbe Srbije i NATO samo su vrh ledenog brega njihove saradnje, pošto se po pitanju praktične saradnje dešava mnogo toga što se na prvi pogled ne vidi.

- Mislim da su ljudi u Srbiji videli koliko se dobro slažu generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako unapređuju politički dijalog i odnose NATO i Srbije na praktičnom nivou - kazao je Marineli.

NATO, Čezare Marineli

Marineli - Foto: A. Nalbantjan

On je istakao da je stav NATO da je Srbija u kojoj vlada blagostanje i koja je ekonomski jaka, preduslov za mir u regionu.

- Drago nam je što je Srbija na putu rasta i konstantnog unapređenja - naglasio je Marineli.

Na pitanje da li uticaj Rusije u Srbiji smeta NATO i zašto zvaničnici SAD taj uticaj često karakterišu kao loš, Marineli je napomenuo da je on zvaničnik NATO, a ne SAD i da je jedino što može da kaže to da Srbija treba sama da odlučuje u kojoj meri želi da sarađuje sa Rusijom ili bilo kojom drugom zemljom.

- Želimo da zemlje u regionu imaju mogućnost da donose nezavisne političke odluke, u kom god smeru one bile, i da time sačuvaju političku nezavisnost i potpun integritet, bez mešanja spoljnih faktora - dodaje brigadni general NATO.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Milorad Vujicic

    Zverski zlocinci sveta.

  • Тодорић

    Тачно,много тога се не види...

  • Зоран Ловћенац

    Са вама,како да не...

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima