• 1

OEBS nastavlja sa podrškom u sprovođenju reformi u Srbiji: Brnabić razgovarala sa Gremingerom

Brnabić je kazala da ceni saradnju sa OEBS-om i njenom Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u oblasti unapređenja izbornog procesa

 • 1
Ana Brnabic

Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je danas sa generalnim sekretarom OEBS Tomasom Gremingerom o saradnji koju ta organizacija ima sa Srbijom kao, kako je na sastanku istaknuto, ključnim faktorom bezbednosti, stabilnosti i ekonomskog razvoja u regionu.

Brnabić je kazala da ceni saradnju sa OEBS-om i njenom Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u oblasti unapređenja izbornog procesa.

Podsetila je da je Vlada Srbije, s ciljem praćenja preporuka i unapređenja izbornog procesa, 29. avgusta donela odluku o osnivanju Radne grupe sa OEBS-om i ODIHR-om, na čijem je čelu potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Ana Brnabic

Tomas Greminger i Ana Brnabić - Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka je rekla i da je zadovoljna saradnjom koju Vlada Srbije ostvaruje sa Misijom OEBS-a u Srbiji, kao i da je ekspertska podrška koju ona pruža domaćim organima i institucijama izuzetno značajna za našu zemlju, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili o važnosti da proces donošenja nove Medijske strategije bude tranasparentan i inkluzivan, a Greminger najavio da će OEBS nastaviti sa aktivnostima podrške institucijama Srbije u sprovođenju ključnih reformi u zemlji.

Greminger: Bojkot nije dugotrajno rešenje

 

Generalni sekretar Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Tomas Greminger izjavio je danas u Beogradu da vidi prostor za poboljšanje izbornih uslova u Srbiji i naglasio da bojkot izbora i institucija nije rešenje.

- Bojkot nije i ne može biti dugotrajno rešenje - rekao je Greminger novinarima nakon danšnje serije sastanaka - sa predsednikom i premijerom Srbije, Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić, predstavnicima parlamenta, političkih partija i civilnog društva.

Dodao je i da ako na stvari gleda kroz širu sliku može da kaže da su opozicione partije u mnogim zemljama zažalile zbog odluke da bojkotuju izbore.

Prema njegovim rečima, postoji još mnogo prilika da se poboljšaju uslovi za izbore, te da ima još preporuka koje mogu da se implementiraju u kratkom roku.

Upitan da prokometariše izborne uslove, generalni sekretar je rekao da nisu ispunjene sve preporuke OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Tomas Greminger

Tomas Greminger - Foto: TANJUG/ BOJAN STEKIC

- Postoji prilika da se poboljšaju uslovi za izbore i nju treba iskoristiti tako što će se primeniti mera za poboljšanje izbornog procesa - kazao je on i dodao da je moguće sprovesti izbornu reformu u narednim nedeljama i mesecima.

Greminger je naveo i da su demonstracije i vanparlametarna borba deo svakog demokratskog društva, ali da opozicija u jednom trenutku mora da se vrati u institucije.

Takođe, dodao je da još nije odlučeno da li će OEBS-ova, odnosno uloga ODHIR-a na izborima u Srbiji biti puna ili posmatračka.

U novemrbu će se, kako je dodao procenjivati kakva treba da bude misija za nadgledanje izbornog procesa, a taj stav će biti poznat u decembru.

Navodeći da ne želi da spekuliše kakva će odluka biti, Greminger je dodao da bi, ako bi morao da odgovori, rekao da očekuje "punu misiju", ali da ona zavisi i od finansijskih sredstava.

Takođe, on je rekao da u unapređenju izbornih uslova u Srbiji veliku ulogu ima i medijska strategija čija izrada napreduje.

Greminger je najavio da sutra treba da razgovara sa predstavnicima opozicije i s ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, nakon čega će biti nova konferencija za novinare.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Дејан Младеновић

  9. oktobar 2019 | 22:24

  Тако је само напред подршка реформама а предграђе БГД Гроцка и околина немају канализацију

  1
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok